Magnetronmaaltijd en gaarkeuken: gevangen worden slecht gevoed


Gevangenen in Nederland zouden niet langer magnetronmaaltijden moeten eten of voedsel uit de gaarkeuken, maar zelf hun voedsel moeten bereiden. Nu laten bajesklanten vermoedelijk te vaak hun eten staan, terwijl goede voeding de kans verkleint dat ze weer in de fout gaan, aldus het AD.

Wetenschappelijk bureau
Tot die conclusies komt het wetenschappelijk bureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid na onderzoek. Nu nog wordt volgens de onderzoekers waarschijnlijk te veel eten weggegooid, onder meer omdat het niet bevalt. Te flauw, is vaak de klacht. In 2010 leidden de maaltijden zelfs tot langdurige protesten in de gevangenis van Tilburg, waar tijdelijk Belgische gevangenen waren geplaatst.

Verspilling
Of gedetineerden door het huidige voedingssysteem vaker aan voedingstekorten lijden, is nog niet onderzocht. Wel zijn er aanwijzingen dat zij ‘een risicogroep’ zijn, bijvoorbeeld als het gaat om een tekort aan vitamine D. Dit komt echter ook doordat zij minder zonlicht krijgen.

Zelfredzaamheid
Zelf koken kan de zelfredzaamheid van bajesklanten namelijk vergroten en zorgen dat zij meer verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid. Er lopen al wel kleinschalige experimenten met zo’n zelf eten koken in ons land, maar volgens de onderzoekers kan daar nog nadrukkelijker naar worden gekeken.

Eigen voedsel bereiden
Uit onderzoek blijkt dus dat koken de zelfredzaamheid van gevangenen vergroot. Maar hoe wenselijk is het om deze mensen meer vrijheid te geven, gezien ze daar niet zitten voor hun goede gedrag. Nederland heeft een zeer verspreide mening over deze kwestie. Uit onze Opiniemeters poll blijkt dat 41 procent van de Nederlanders vindt dat gevangenen hun eigen voedsel moeten kunnen bereiden. Daartegenover staat een groep, ook van 41 procent, die juist tégen dit voorstel is. Zij geven aan dat ze het oneens zijn om gevangenen hun eigen voedsel te laten bereiden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.610 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.