Mannen worstelen in eerste baan met balans werk en privé


Mannen die starten op de arbeidsmarkt hebben meer moeite hun baan te combineren met hun privéleven dan vrouwen. Ruim de helft van de mannen zegt met de balans tussen werk en privé te worstelen, aldus het AD.

Van de ondervraagde vrouwen zegt 45 procent de balans tussen hun baan en hun vrije tijd moeilijk te vinden. Ook maken mannelijke studenten (40 procent) zich eerder zorgen over de combinatie van werk en privé dan vrouwelijke studenten (35 procent).

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen wel meer moeite hebben met het aangeven van hun grenzen. Ruim de helft van de vrouwen die beginnen aan hun eerste baan zegt dat een uitdaging te vinden, tegen 34 procent van de mannelijke starters.

Salaris inleveren
De ondervraagde jongeren maken zich vrijwel allemaal zorgen over klimaatverandering en vinden het belangrijk dat hun toekomstige werkgever werk maakt van duurzaamheid. Daarvoor zouden zij zelfs bereid zijn gemiddeld 5 procent van hun brutosalaris in te leveren, mits dat door het bedrijf wordt gebruikt om bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren.

,,Nu is het vooral voor studenten moeilijk om in te schatten welk bedrag 5 procent vertegenwoordigt, omdat ze vaak geen idee hebben wat ze gaan verdienen”, nuanceert onderzoeker Bahlmann. ,,Maar in de kern zijn ze bereid iets in te leveren als dat duurzaamheid ten goede komt.” Ook vindt bijna 80 procent van de ondervraagden een vegetarische lunch prima en zijn alle jongeren bereid met het openbaar vervoer te reizen, als hun treinkaartjes volledig worden vergoed.

Bahlmann roept duurzame bedrijven op dat imago uit te venten. ,,Er is enorme krapte op de arbeidsmarkt en de jongeren van nu kijken niet alleen naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Duurzaamheid kan ook een argument zijn om voor een werkgever te kiezen.”

Resultaten onderzoek
Werk is voor veel mensen van cruciaal belang. Het zorgt voor financiële stabiliteit en voor veel mensen ook een plek om sociale contacten op te bouwen. Volgens het AD zijn er veel mannen die moeite hebben werk en privé te combineren. Wij waren benieuwd of onze leden van Opiniemeters hier ook mee worstelen. Uit dit onderzoek is gebleken dat niet alleen mannen maar ook vrouwen moeite hebben werk en privé te combineren (25 procent, waarvan 51 procent mannelijk en 49 procent vrouwelijk). 43 procent van de deelnemers heeft hier echter geen last van en 25 procent werkt niet.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 14106 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.