Marktwaarde Amazon dit jaar alleen al met 600 miljard dollar gegroeid


De marktwaarde van Amazon blijft maar groeien, alleen al dit jaar steeg die met zestig procent, omgerekend zo’n 600 miljard dollar, aldus Emerce. De totale waarde is daarmee zo’n 1,5 biljoen.
De recente groei komt vooral door de coronacrisis, waardoor consumenten fors meer online zijn gaan bestellen. Daardoor is de omzet sterk toegenomen.

Amazon publiceert zijn kwartaalcijfers eind volgende week. Een punt van zorg zijn de gestegen kosten. Alleen al voor de bescherming van werknemers is zo’n 4 miljard dollar uitgetrokken.
Door de gestegen marktwaarde is ook het persoonlijke vermogen van oprichter en CEO Jeff Bezos verder toegenomen naar 176 miljard, een nieuw record.

Sinds maart dit jaar is Amazon in Nederland actief. Amazon is de grootste webwinkel ter wereld, met een jaaromzet van bijna 250 miljard euro. Jaarlijks stijgt de omzet met meer dan 20 procent. Iedere dag verstuurt het bedrijf over de hele wereld miljoenen pakketten.

Nederland is het zesde land in Europa waarbij het Amerikaanse bedrijf een eigen webwinkel begint.

Miljoenen verkopers
In de VS verkopen miljoenen bedrijven producten via Amazon. In Nederland zou het gaan om enkele duizenden ondernemingen. Bij de Nederlandse concurrent Bol.com zijn 27.000 ondernemers aangesloten.
Amazon was al actief op de Nederlandse markt met zijn Duitse webwinkel. Daarmee was het bedrijf in grootte de zesde webwinkel van Nederland.
Concurrenten hebben zich voorbereid op de komst van de Amerikaanse gigant. Zo begon Bol.com onlangs met de verkoop van kleding. Tarieven voor partijen die via de winkel spullen verkopen zijn verlaagd.
 

Resultaten onderzoek
Of Amazon in Nederland écht een succes wordt, moet nog blijken. Ze zijn pas sinds kort actief, dus het effect laat nog even op zich wachten. Die onwetendheid komt terug in de resultaten van dit onderzoek. 39% van de deelnemers zegt niet te weten of het Amerikaanse bedrijf een succes zal worden. Een iets grotere groep, 42%, denkt dat het sowieso aan zal slaan. Een kleine groep mensen, 19%, denkt dat Amazon geen succes zal worden in ons land.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 15728 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.