Massaal protest tegen btw-verhoging groente en fruit


Ruim 100.000 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de campagne van voedselwaakhond Foodwatch tegen de btw-heffing op groente en fruit. De grens van 100.000 werd vanochtend geslecht. Vanaf overmorgen gaat de btw op groente en fruit omhoog, van 6 naar 9 procent. Foodwatch wil dat de heffing verdwijnt, aldus het AD.

Voedselwaakhond
,,Met het eten in de supermarkt gaat iets vreselijk mis", stelt de voedselwaakhond. ,,Sinds de eeuwwisseling is suiker 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) zijn juist enorm in prijs gestegen. Je zou verwachten dat de overheid ingrijpt om ervoor te zorgen dat gezond eten niet duurder wordt. Maar ze doet juist het tegenovergestelde.”

Dat leidt volgens Foodwatch tot ongezond eetgedrag, en dat leidt weer tot overgewicht en hogere zorgkosten. Foodwatch stuurt de duizenden steunbetuigingen voor de actie per email door naar Kamerleden van coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie.

Verzet
Het verzet tegen de btw-maatregel is er al langer, maar leeft weer op nu de invoering van de maatregel in zicht komt. Het kabinet liet eerder al weten niet af te zien van de verhoging, ondanks verzet van wetenschappers, artsen en consumentenorganisaties.

Groente en fruit
Het kabinet geeft weinig gehoor aan het tegengeluid van Nederland om de btw-verhoging van 6 naar 9 procent niet te laten gelden voor groente en fruit. Ongeveer 90 procent van Nederland vindt dat deze maatregel niet moet gelden voor groente en fruit, dat blijkt uit onze Opiniemeters poll. Deze cijfers liegen er niet om, en geeft tevens duidelijk aan hoe Nederland tegen deze kwestie aankijkt. 7 procent geeft echter aan dat ze het wél eens zijn met de btw-verhoging. Zij vinden dat de betreffende btw-verhoging, net als alle andere producten, óók voor de groente en fruit zou moeten gelden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.085 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.