'Meer gas uit Groningen is onveilig en lost niets op'


Het klinkt als een makkelijke oplossing: de energieprijzen verlagen door de gaskraan in Groningen wat verder open te draaien. Hoe langer de energiecrisis duurt, hoe vaker de roep om meer Groninger gas klinkt. Alleen: de argumenten kloppen niet, meldt Follow the Money na een analyse. De discussie gaat voorbij aan het grootste probleem: 'Het is nu al onveilig in Groningen.'

'Het is in Groningen nu, op dit moment, onveilig. Daar stapt men in alle discussies aan de praattafels gewoon overheen.' Theodor Kockelkoren, inspecteur-generaal van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) maakt zich grote zorgen over het maatschappelijke debat over de gaswinning in Groningen.

Het kabinet wil slechts in allerlaatste instantie overwegen de Groningse gaskraan toch weer wat verder open te zetten. Die moet eigenlijk volgend jaar helemaal dichtgaan.

Maar de EU heeft zoveel op haar nek dat alle lidstaten samen de schouders eronder moeten zetten, benadrukt Breton in een toespraak aan de Technische Universiteit Eindhoven. 'Elke lidstaat moet zijn verantwoordelijkheden nemen en alle maatregelen nemen die nodig zijn om de vraag naar Russisch gas te verminderen.' Geen EU-land kan volgens hem in zijn eentje de coronacrisis aan, militair op eigen benen staan, overgaan op een duurzame economie of onafhankelijk worden van energie uit Rusland.

Sinds de oorlog in Oekraïne voor een wereldwijde energiecrisis zorgt, gaan er stemmen op die beweren een oplossing te hebben: draai de gaskraan in Groningen weer verder open. In 2018 is (eindelijk, zouden Groningers hieraan toevoegen) besloten om na 2022 te stoppen met de gaswinning uit het Groningenveld. Dit jaar wordt er nog ruim 4 miljard kuub opgepompt.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 62 procent het eens is met de stelling: 'In deze tijd is gas winnen in Groningen noodzakelijk”. 22 procent is niet eens met de stelling en 16 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 15.472 deelnemers mee.

BRON: BNR

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.