Meer Nederlanders verwachten crisis op de woningmarkt


Het vertrouwen in de woningmarkt is wederom verder teruggelopen, zo wijst de nieuwste peiling van Vereniging Eigen Huis (VEH) uit. Bijna de helft van de Nederlanders gaat ervan uit dat er binnen nu en drie jaar een nieuwe crisis komt, waardoor de prijzen zullen dalen, aldus het AD.

Eigen Huis
Eigen Huis peilt elke maand de stemming onder Nederlanders: is dit een gunstig moment om op huizenjacht te gaan? Maand op maand zwelt de groep aan die ‘nee’ zegt. De graadmeter van Eigen Huis zit nu nog net boven de 100 punten, 102 punten om precies te zijn. Als de graadmeter lager uitslaat dan 100 punten, dan zijn er meer mensen negatief dan positief gestemd over de gezondheid van de huizenmarkt.

Rek is eruit
Dat meer mensen beginnen te twijfelen aan de gezondheid van de woningmarkt, constateerden de economen van de Rabobank onlangs al. ,,De kloof tussen wat de gemiddelde Nederlander verdient en wat een huis gemiddeld kost, wordt groter. Op een gegeven moment is de rek eruit en kunnen steeds minder mensen een hypotheek krijgen”, aldus econoom Nic Vrieselaar.

Woningmarktcrisis
De verhoudingen tussen woningprijzen en lonen lijken dus steeds verder uit elkaar te liggen. Is een nieuwe woningmarkt crisis, zoals we die eerder al hebben gehad, niet te voorkomen? Volgens 23 procent van Nederland juist wél, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Het is volgens hen noodzakelijk én mogelijk om een potentiële volgende woningmarkt crisis te voorkomen. Ongeveer 50 procent van Nederland denkt echter dat een volgende woningmarkt crisis met de huidige omstandigheden niet te voorkomen is.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.967 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.