Meeste Nederlanders hebben zorgen over gevolgen van klimaatverandering


De meeste Nederlanders, ongeveer 75 procent, maken zich zorgen over de gevolgen van klimaatverandering voor toekomstige generaties, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Ongeveer 6 procent van de ondervraagde Nederlanders gelooft volgens het statistiekbureau niet in klimaatverandering of trekt het bestaan ervan in twijfel.

Ongeveer 60 procent denkt dat de mens de belangrijkste of zelfs de enige oorzaak is van de verandering van het klimaat. Daarbij wil ruim 50 procent van Nederlanders minder aardolie en aardgas gebruiken en wil 10 procent volledig stoppen met die fossiele brandstoffen. Het merendeel van de Nederlanders, ruim drie kwart, wil dat zonne-energie en windenergie meer worden toegepast.

Uit hetzelfde rapport blijkt ook dat ongeveer 16 procent van Nederlandse automobilisten de auto af en toe bewust laat staan om bij te dragen aan een beter klimaat.

Daarnaast is 2 procent van de Nederlandse huishoudens serieus van plan om een elektrische auto aan te schaffen, waarvan ruim de helft dat doet voor een positief effect op het milieu.

Voor dit rapport bevroeg het CBS ongeveer 3.600 Nederlanders van achttien jaar of ouder. Het bureau voegt toe dat de uitbraak van de coronacrisis mogelijk effect heeft gehad op de antwoorden, omdat het onderzoek enkele weken bezig was toen de pandemie uitbrak. Daarom heeft het CBS onderzocht of er sterke verschillen waren in antwoorden die voor of na 15 maart 2020 op dezelfde vragen werden gegeven.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.