Meeste verdachten van boerenprotesten zijn geen boer maar sympathisant


De meesten van de ongeveer dertig verdachten die in het noorden van het land zijn aangehouden bij de boerenprotesten zijn zelf geen boer. Dat zegt persofficier van justitie Jan Hoekman van het parket Noord-Nederland in een interview met de Leeuwarder Courant.

Deze mensen zijn volgens het Openbaar Ministerie vaak wel sympathisanten: vrienden, familieleden, loonwerkers of mensen die voor hun werk weleens op een boerderij komen.

Volgens Hoekman voelen ze zich door de overheid in de steek gelaten, of het nu gaat om het toeslagenschandaal of het aardbevingsdossier. "Misschien nu ook wel weer bij de energiecrisis", zegt hij tegen de krant. "Als ik zou moeten zoeken naar een algemeen soort verklaring, dan zit het hem daar in: in een grote onvrede die in de samenleving heerst."

"Of je daar nou heel specifiek zelf slachtoffer van wordt of dat je gewoon een enorme sympathie voelt voor degene die daar slachtoffer van wordt, of gewoon omdat je demonstreren nu eenmaal leuk vindt en je altijd je vinger opsteekt. Dat zijn allemaal factoren die een rol kunnen spelen."

'Veel verdachten ook actief bij coronademonstraties'

Hoekman wijst daarnaast op de rol van sociale media: "En dan heb je een makkelijke uitlaatklep die internet heet. Of een ogenschijnlijk redelijk onzichtbare uitlaatklep als het om een demonstratie gaat waar heel veel andere mensen rondlopen. (...) Er zullen bijvoorbeeld ook mensen zijn die zich makkelijk laten meeslepen." Sommige verdachten werden volgens Hoekman ook al gezien bij coronademonstraties.

Afgelopen zomer waren er wekenlang boerenprotesten, in de vorm van onder meer snelwegblokkades en afvaldumpingen. Door het hele land zijn meer dan honderd mensen opgepakt, van wie dus zo'n dertig in Friesland, Groningen of Drenthe.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 70 procent het eens is met de stelling: 'Verdachten die niks te maken hadden met de boerenprotesten moeten harder aangepakt worden”. 17 procent is niet eens met de stelling en 13 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 28.959 deelnemers mee.

BRON: Nu.nl

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.