Mensen melden zich nog steeds vaker dan normaal ziek op werk door corona


Het gemiddelde ziekteverzuim in Nederland lag in augustus iets hoger dan normaal. Met 3,9 procent was dat lager dan in juli, maar hoger dan bijvoorbeeld de 3,5 procent van augustus 2019. "Het coronavirus is hier voor een groot deel debet aan." Aldus nu.nl.

Uit cijfers van ArboNed en HumanCapitalCare, waar ongeveer een miljoen werkenden onder vallen, blijkt dat het corona-effect nog steeds niet helemaal weg is uit het ziekteverzuim.

In juli en augustus is het ziekteverzuim meestal veel lager dan in de rest van het jaar, omdat mensen in de vakantieperiode meer uitrusten. Dit jaar viel dat echter tegen. In juli daalde het verzuim dit jaar niet. "De piek in het aantal coronabesmettingen was toen de spelbreker", vertelt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare.

In augustus daalde het aantal besmettingen en daardoor ook het aantal coronagerelateerde ziekmeldingen. Ook was het vakantie-effect eindelijk te zien, waardoor het gemiddelde verzuimpercentage in augustus alsnog iets lager lag dan in de rest van het jaar.

Toch ligt het verzuimpercentage nog steeds hoger dan je normaal gesproken in een zomermaand zou verwachten. "Het coronavirus is hier voor een groot deel debet aan. De impact daarvan blijven we zien", zegt Penders. "Mede door de langdurende klachten, zogenoemde langdurige covid, die een groep mensen houdt nadat ze een corona-infectie hebben gehad."

ArboNed en HumanCapitalCare verwachten dat het ziekteverzuim deze herfst weer oploopt. Dat gebeurt ieder jaar in september doordat het seizoen verandert en we meer binnen zitten. Ook houden we door het weer vaker de ramen dicht. Penders: "Ideale omstandigheden voor infectieziekten."

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.