‘Miljardeninjectie nodig om fietsen aan te jagen’


De komende jaren is zo'n 3 miljard euro extra nodig om te zorgen dat we in 2027 samen 20 procent meer fietskilometers maken dan in 2017. De zak met geld moet naar meer fietsen in de stad, de fiets als onderdeel van flexibel vervoer en regionale routes, aldus het AD. ​
Veiligere- en flexibelere fietsroutes
Er moet letterlijk en figuurlijk meer ruimte komen voor de fiets als ‘een vanzelfsprekende, aantrekkelijk en veilige manier van verplaatsen, sporten en recreëren’. Dat stellen 24 overheden en brancheverenigingen, verenigd in de Tour de Force, vandaag in hun nieuwe agenda om het fietsgebruik in Nederland te bevorderen.

Voor recreatieve fietsers moeten er goede opstappunten en bewegwijzerde routes zijn. En de fiets moet meer dan nu voor iedereen een uitkomst zijn.

Nationaal fietsplan
Eind vorig jaar bleek al dat een nationaal fietsplan van staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) om te investeren in extra snelle routes en meer stallingsplekken, zeer gewild is. Overleg met provincies en gemeenten heeft inmiddels voor 345 miljoen euro aan projecten opgeleverd. Aan alle extra wensen hangt echter nog een fiks prijskaartje, van in totaal zo‘n 3 miljard euro.

Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken, gaat per fiets. Ons land heeft 23 miljoen fietsen. Een toenemend aantal daarvan is elektrisch; 3 op de 10 nieuw verkochte fietsen.

Wat vindt de bevolking?
Fietsen is belangrijk voor de gemiddelde Nederlander. Het is zelfs zo belangrijk dat de overheid bereid is 3 miljard te investeren om het fietsverkeer aantrekkelijker en veiliger te maken. Maar zijn de Nederlanders het hier wel mee eens? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit blijkt dat 49 procent van de bevolking een investering van 3 miljard nodig vindt om het fietsverkeer veiliger en aantrekkelijker te maken. Het kleinere deel (32 procent) vindt echter dat een forse investering als deze niet nodig is; 19 procent maakt het niet uit of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2615 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.