Miljoenensubsidie om wijk aardgasvrij te maken


Alleen subsidie kan voorkomen dat burgers op kosten worden gejaagd door het aardgasvrij maken van woningen. Dat zegt wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer. Deze gemeente krijgt vandaag naast 19 andere gemeenten een miljoenensubsidie om een bestaande wijk aardgasvrij te maken. In totaal steekt de overheid 85 miljoen in het zogeheten ’proeftuin’-project, zo liet het ministerie in juli weten, aldus het AD.

Zonder subsidie gas niet uit
„Zonder subsidie kan het niet uit, om de bestaande huizen aan te passen heb je steun van de overheid nodig. Hierdoor hoeven de huurders niet extra te betalen voor energie. De huizen worden goed geïsoleerd, waardoor de energierekening juist lager zou moeten zijn”, zegt wethouder Robin Paalvast van Zoetermeer.

Hele wijk aardgasvrij
De wijk Palenstein is één van de eerste wijken van Zoetermeer, waarvan de bouw begin jaren zeventig startte. De hele wijk gaat op de schop, waaronder een aantal galerijflats. Helena van Moll, die in een van de flats in de Zoetermeerse wijk woont, ziet het aardgasvrij worden van Palenstein wel zitten. „Ik vind het wel mooi dat we op deze manier een steentje bij kunnen dragen. Als de huur iets omhoog gaat dan zien we dat wel maar ik denk dat we allemaal voor het milieu wat moeten inleveren.”

Moet Nederland aardgasvrij worden?
Zoetermeer en 19 andere gemeenten maken hun gemeente geheel aardgasvrij. Maar moet niet heel Nederland aardgasvrij worden? De meerderheid van de Nederlanders (40 procent) vindt van wel, volgens de Opiniemeters. Aan de andere kant zegt een kleine groep Nederlanders van 34 procent, ondanks de subsidie, dat Nederland niet geheel aardgasvrij moet worden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.075 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.