Minder zwerfafval door statiegeld


Vanaf 2021 wil de overheid statiegeld gaan invoeren op kleine plastic flessen en/of blikken. Tenzij de verpakkingsindustrie vóór die tijd erin slaagt de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent te verminderen, aldus de Telegraaf.

Andere landen
In Duitsland hebben ze dit al langer en krijg je 25 eurocent statiegeld per flesje of blikje retour bij de supermarkten. En zo hebben ze bij onze oosterburen veel minder (zwerf)afval.

Statiegeld op flesjes en blikjes wellicht positief voor het milieu
Een meerderheid van de deelnemers aan de Opiniemeters Poll denkt dat statiegeld op kleine plastic flesjes en/of blikjes ervoor zal zorgen dat zwerfafval flink zal verminderen. Dit betreft 55 procent van de deelnemers. 35 procent van de deelnemers is ook positief en denkt dat zwerfafval een beetje zal verminderen. 9 procent denkt dat het zwerfaval niet zal verminderen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 1.439 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.