Minister Bruins: Nederland kan niet in één keer op slot, want dan worden we later alsnog ziek


Het kabinet neemt de komende dagen waarschijnlijk géén nieuwe coronamaatregelen, zo zegt minister Bruins (Medische Zorg) na crisisberaad. Nederland nu volledig op slot zetten – door bijvoorbeeld het openbaar vervoer plat te leggen – is voor hem geen optie. Het kabinet heeft onlangs crisisberaad gehad op het ministerie van Justitie en Veiligheid in Den Haag. ,,Nadere maatregelen moeten niet worden uitgesloten’’, zei minister Bruins na afloop. ,,Maar ik verwacht ze niet morgen, en ook niet overmorgen.’’
Vóór het crisisberaad zei Bruins nog dat hij niet kan uitsluiten dat ook winkels – behalve supermarkten – binnenkort de deuren moeten sluiten. Verder is het volgens hem mogelijk dat het openbaar vervoer in Nederland plat gaat. ,,We moeten niet de indruk wekken dat we met een paar weken af zijn van het coronavirus in Nederland’’, aldus de minister. ,,Dit blijft langere tijd bij ons. Dus kijken we van dag tot dag welke maatregelen moeten worden genomen.’’

Kortstondig effect
Bruins legde ook uit dat het voor het kabinet geen optie is om het hele land nu op slot te zetten, door bijvoorbeeld mensen te verplichten om thuis te blijven. ,,Stel je voor dat je heel Nederland nu op slot zet, dan levert dat het grote risico op dat je maar een kortstondig effect hebt. Als je dan als land weer ‘open’ gaat, komt het coronavirus uit het buitenland gewoon weer binnen. Dan is het uitstel van de problemen.’’

Het lijkt er daarmee op dat het kabinet bewust de keuze maakt om stap voor stap maatregelen te nemen tegen het coronavirus. Mensen die ernstig ziek worden, kunnen nu nog in het ziekenhuis terecht. Dat wil het kabinet zo houden. Het RIVM zei eerder te verwachten dat ongeveer de helft van de Nederlanders ziek wordt van het coronavirus.
 

Resultaten onderzoek
Het is nog te vroeg om te zeggen of Nederland in een volledige zogenoemde lock-down moet gaan. Voor alsnog lijken de maatregelen te werken maar zeker weten doen we dit pas over een week of twee in verband met de incubatietijd van het virus.
Op de vraag of Nederland vertrouwen heeft in de maatregelen van de overheid om het coronavirus onder controle te houden is een grote meerderheid het eens, 65% van onze stemmers. Ook zijn er stemmers die hier minder vertrouwen in hebben, namelijk 24% en 11% geeft aan dit niet te willen zeggen of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8960 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.