Mobieltje in de klas? Stop hem in de telefoontas


In Frankrijk mogen leerlingen sinds kort op school hun mobieltjes niet meer gebruiken. In Nederland is het scholen toegestaan naar eigen inzicht regels te maken voor het gebruik, aldus het AD.

Aandacht
Door telefoons raken leerlingen afgeleid, letten ze minder goed op, en in de pauze zijn ze meer met hun scherm bezig dan met medescholieren. Een meerderheid van de leraren geeft in een onderzoek van DUO aan dat deze dingen spelen bij hen op school.

Ook nuttig
Net zoals voor volwassenen op het werk hoort de telefoon op school erbij voor de leerlingen. Ook in de lessen worden ze soms gebruikt. Nuttig is bijvoorbeeld de app Kahoot, waarmee je onder meer diagnostische toetsen kunt maken.

Omgang met mobiele telefoon
Scholen moeten volgens Koning handvatten bieden voor het omgaan met telefoons en sociale media. Dus moeten leraren op school met hun leerlingen praten, liefst tijdens een daarvoor bestemde les, over het gebruik van een mobiele telefoon. Over stress die een apparaat dat constant aandacht vraagt, oplevert. Over concentratie, je telefoon af en toe bewust wegleggen, bijvoorbeeld tijdens het huiswerk maken.

Nederland
Er zijn behoorlijk wat diverse oplossingen voor het ‘probleem’ smartphones op school. Er zijn wat dat betreft ook genoeg voor en tegenargumenten te noemen van het effect van de smartphones op school. Als het aan Nederland ligt dan denkt 65 procent dat het een goed idee is om de mobiele telefoon, net als in Frankrijk, te verbieden op scholen. Dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. Ongeveer 25 procent ziet dit echter niet als oplossing, zij zien juist graag dat er in discussie getreden moet worden over de beste manier om met smartphones op school om te gaan.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7.699 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.