Nederland herdenkt doden op de Dam en met duizenden digitale bloemen


Nederland heeft dinsdag tijdens de Nationale Dodenherdenking de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en slachtoffers van latere oorlogssituaties en vredesoperaties herdacht. De Tweede Kamer stond erbij stil met toespraken en kransleggingen bij de Erelijst van Gevallenen. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam een krans gelegd. André van Duin hield na 20.00 uur een toespraak.

Ook de negentienjarige Amara van der Elst hield een voordracht. Na de herdenking op de Dam volgde een defilé bij het monument.

Vanwege de coronamaatregelen vond de herdenking in Amsterdam dit jaar plaats zonder groot publiek. Wel waren er zo'n honderd genodigden die verschillende groepen oorlogsgetroffenen vertegenwoordigden. Het ging om onder anderen vertegenwoordigers van het voormalig verzet, Holocaustslachtoffers en omgekomen burgers, militairen en koopvaardijpersoneel.

Tweede Kamer herdenkt slachtoffers in besloten vorm

Bij de Erelijst van Gevallenen in de Tweede Kamer zijn de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in besloten vorm herdacht. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp en Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn legden een krans bij het parlementsgebouw.

Ruim 5.500 digitale bloemen gelegd bij oorlogsmonumenten

Dit jaar kunnen mensen wederom bij meer dan vierduizend oorlogsmonumenten een digitale bloem leggen. Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei was dat voor 20.00 uur ruim 5.500 keer gedaan.

Op deze manier kan iedereen stilstaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. "Ook wanneer je niet in de gelegenheid bent om een monument te bezoeken", aldus het comité. Mensen kunnen zelf bepalen bij welk monument ze een bloem willen leggen. Ze kunnen uit drie verschillende bloemsoorten kiezen: een rode gerbera, een witte roos of een blauwe iris. Ook is het mogelijk een persoonlijke boodschap achter te laten.

Herdenkingen in Wassenaar en Madurodam

Op de Waalsdorpervlakte in Wassenaar werd eveneens stilgestaan bij de slachtoffers. De herdenkingslocatie in duingebied Meijendel bleef ook dit jaar gesloten voor publiek.

In Madurodam vond om 19.30 de Nationale Kinderherdenking plaats. Vanwege het coronavirus vond de herdenking in de miniatuurstad wederom in aangepaste vorm plaats.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.