Nederland weigert vluchten uit zuidelijk Afrika wegens nieuwe virusvariant


Nederland weigert de komende tijd vluchten uit het zuidelijke gedeelte van Afrika vanwege de nieuwe virusvariant die daar rondgaat, heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag bekendgemaakt.

Het verbod gaat vrijdag om 12.00 uur in voor reizigers uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Eswatini, meldt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan NU.nl.

De genoemde landen worden toegevoegd aan de lijst met landen met een zeer hoog risico. De passagiers in de toestellen die nog onderweg zijn, worden op Schiphol getest en moeten daarna in quarantaine.

Volgens De Jonge is de nieuwe variant een reden tot zorg, maar is er ook nog veel onduidelijk. "Dit is een maatregel uit voorzorg, om daarmee de introductie van een nieuwe variant die mogelijkerwijs besmettelijker is te willen afvangen", aldus de minister.

Hij benadrukt dat Europese lidstaten samen optrekken. "Dat geeft de maximale garantie dat je op z'n minst de binnenkomst ervan vertraagt."

Nederlanders hebben recht op repatriëring

Naast Nederland hebben onder meer Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Italië reisbeperkingen ingesteld. Ook het Verenigd Koninkrijk legde het vliegverkeer uit de regio aan banden. De Europese Commissie wil dat er onmiddellijk gestopt wordt met het vliegverkeer van en naar zuidelijk Afrika.

Nederlanders die momenteel in het gebied zijn hebben het recht op repatriëring, wat betekent dat ze naar Nederland mogen. KLM meldt dat vrijdag voor 12.00 uur twee vluchten uit Zuid-Afrika op Schiphol landen. Voor die reizigers geldt een dubbele testverplichting en quarantaineplicht.

Hoe de repatriëring van andere Nederlanders in het risicogebied zal verlopen, is nog onduidelijk.

WHO overlegt vrijdag over nieuwe mutatie

De Zuid-Afrikaanse autoriteiten uitten donderdag al hun zorgen over de nieuwe variant, die nu bekendstaat als B.1.1.529.

De variant komt voor zover bekend nog niet overal op de wereld voor. Donderdag waren bijna honderd besmettingen met de nieuwe versie van het virus vastgesteld in Zuid-Afrika. Ook is de variant vastgesteld bij vier volledig gevaccineerden in Botswana en bij een paar reizigers die vanuit het zuiden van Afrika zijn aangekomen in Hongkong en Israël.

Gezondheidsorganisatie WHO overlegt vrijdagmiddag over de mogelijke gevaren van de nieuwe variant. Experts komen in het Zwitserse Genève samen om te bekijken of die moet worden aangemerkt als een zorgelijke variant.

Volgens onderzoekers die al monsters van de variant hebben onderzocht, wijkt die op veel punten af van de al bekende varianten. B.1.1.529 is mogelijk nog besmettelijker dan de deltavariant, zeggen wetenschappers. De WHO benadrukt dat er sowieso meer onderzoek moet worden gedaan om duidelijkheid over het virus te scheppen.

De WHO wilde niet ingaan op de aangekondigde reisbeperkingen.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat  79 procent het eens is met de stelling: “Vliegtuigen uit Zuid-Afrika moeten geweigerd worden”. 11 procent is niet eens met de stelling en 9 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 6656 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.