Nederland zwemt in het geld


Premier Mark Rutte en zijn ministers moeten veel meer geld in de samenleving pompen dan ze nu doen. De overdreven zuinigheid schaadt de economie, waarschuwen economen, aldus het AD.

Een groeiend leger critici vraagt zich steeds luider af waarom onze minister van Financiën Wopke Hoekstra net doet of Nederland arm is en wij dus goed op onze centjes moeten passen. In werkelijkheid zwemmen we immers in het geld. Het afgelopen jaar hield het kabinet 11 miljard euro over op de begroting. En ook voor dit jaar stromen de miljarden alweer binnen.

Met het overtollige geld lost het kabinet de staatsschuld af. Best wel vreemd als we bedenken dat de meeste staatsleningen juist geld opleveren voor de overheid. Juist nu geldt het adagium: leen je rijk en spaar je arm. Het kabinetsbeleid van overdreven zuinigheid schaadt de economische groei, zowel op korte als op lange termijn. Als de burgers en bedrijven het geld niet (kunnen) laten rollen, moet de overheid dat doen.

Hand op de knip
Lange tijd moet hoogleraar economie Bas Jacobs zich een roepende in de woestijn hebben gevoeld. Hij beweert al jaren dat de achtereenvolgende kabinetten te nadrukkelijk de hand op de knip hebben gehouden. Maar inmiddels is het koor van critici flink toegenomen. In 2016 was het IMF-topvrouw Christine Lagarde die al pleitte voor hogere uitgaven door Nederland. Een pleidooi dat ze in 2017, 2018 en vorige week nog eens nadrukkelijk herhaalde.

Werkgevers
Ook werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW kon het twee weken geleden niet nalaten om het kabinet een veeg uit de pan te geven op begrotingsgebied. Nadat Rutte had betoogd dat de lonen in het bedrijfsleven flink omhoog kunnen ‘omdat het geld er tegen de plinten klotst’, wees De Boer er fijntjes op dat een groot deel van de loonstijgingen consequent worden ingepikt door de lastenverzwaringen van het kabinet. Dat scheelt de gemiddelde werknemer 300 euro in de maand in vergelijking met 2008. ,,Rutte blaft in de verkeerde richting”, aldus De Boer.

Bezweek
En dan heeft Nederland ook nog eens een heel groot handelsoverschot met het buitenland. Het geld stroomt dus van alle kanten binnen en dat is niet alleen maar positief. Want wat wij overhouden, komt een ander tekort en dat is niet eeuwig vol te houden. Zie bijvoorbeeld Griekenland dat zijn tekorten moest financieren met buitenlandse leningen en daar aan bezweek.

Minder bezuinigen?
De afgelopen jaren heeft het kabinet flink bezuinigd. Hierdoor heeft Nederland in 2018 meer dan 11 miljard euro overgehouden. Veel economen bekritiseren deze aanpak en vinden dat het slecht is voor de economie. We hebben via een poll op Opiniemeters gevraagd wat de bevolking vindt van deze aanpak. Hieruit blijkt dat 54 procent vindt dat Nederland niet meer moet bezuinigen. Het kleinere deel (29 procent) vindt dat Nederland juist moet blijven bezuinigen en 17 procent van de bevolking heeft er geen mening over of maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2904 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.