Nederlander stoort zich aan eetgewoontes van collega's tijdens de lunch


Last van smakkende collega's die je tijdens de werklunch de oren van het hoofd kletsen? Je bent niet de enige wiens eetlust en rust op deze manier worden verstoord. Ruim 40 procent van de Nederlandse werknemers vindt de tafelmanieren van collega’s irritant, aldus het AD.

Tafelmanieren
Etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo van het Etiquette Bureau weet alles van goede tafelmanieren én wat we irritant vinden tijdens de maaltijd. ,,De grootste ergernissen zijn eten met geluid, zichtbaar malen en met de mond open eten. Tanden stoken aan tafel wordt ook als vervelend gezien.” Maar ook ongevraagd het laatste broodje pakken en alleen iets te drinken voor jezelf inschenken, worden volgens Van Leggelo over het algemeen niet geaccepteerd tijdens de werklunch.

Allergieën
De ergernissen gaan niet alleen over het eetgedrag zelf. Een derde van de ondervraagden irriteert het als mensen te lang aan de lunchtafel blijven plakken terwijl de borden allang leeg zijn.

Bovendien stoort bijna 19 procent zich aan de speciale voedselwensen van collega’s, zoals vegetarisch, veganistisch en glutenvrij eten. ,,Mensen zijn zich bewuster geworden van allergieën, ze krijgen steeds meer speciale wensen. Maar vaak wordt er niet over nagedacht dat het voor bedrijven onmogelijk is om overal rekening mee te houden.” De etiquette-expert raadt aan om zelf wat mee te nemen als je echt niet kunt mee-eten  ,,En denk na over je dieetpakket. Bedenk of je het wel kunt vragen op de plek waar je luncht”, benadrukt Van Leggelo.

Drukte
Slechte tafelmanieren en irritante eetgewoontes zijn niet het enige waar Nederlandse werknemers zich druk om maken. Daarnaast valt de drukte tijdens de lunch sommige werknemers zwaar. Meer dan de helft van de ondervraagden heeft weleens moeite gehad om tot rust te komen tijdens de werklunch. Onder vrouwelijke werknemers tussen de 18-29 jaar zijn de problemen het grootst. In die groep heeft 63 procent last van de drukte tijdens de lunch.

Beperkt
Een groot deel van de werknemers in Nederland zou een stuk blijer zijn met de werklunch als de werkgever meer moeite zouden doen voor een gezondere maaltijd. Daarnaast vindt een derde het aanbod te beperkt. ,,In Nederland waren we heel erg van het eten om het eten en aten we vrij eenvoudig. Dat is nu al heel erg veranderd. Mensen willen meer opties en gezondere keuzes. Kijk maar naar de toegenomen populariteit van smoothies en salades. Daar moet je als bedrijf wel rekening mee houden.”

Resultaten onderzoek
Iedereen ergert zich wel eens aan een collega. Maar hoeveel mensen ergeren zich nou werkelijk aan onsmakelijke eetgewoontes? We hebben het de mensen gevraagd via een poll van Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 36 procent zich wel eens ergert aan zijn/haar collega. Echter, 46 procent is het hier niet mee eens en ervaart geen storende eetgewoontes. 17 procent maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 27964 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.