Niet-drinkers saai noemen? Dan knaagt vast je eigen geweten


Het is weer januari, de maand waarin veel Nederlanders de alcohol even laten staan. Op ikpas.nl hebben al ruim 20.000 mensen hun deelname aangemeld, aldus het AD.

Gaat dit over overleven in het gebombardeerde Idlib, of over het overleven van de nieuwjaarsborrel op je werk? Nu snap ik dat stoppen met drinken voor veel mensen echt een opgave is. Alcoholverslaving is een serieus probleem in Nederland en vooral omdat heel veel mensen hun eigen verslaving bagatelliseren. ‘Ik verslaafd? Ach welnee! Gewoon, lekker een wijntje bij het koken. En een paar bij het eten. En dan misschien ’s avonds ook nog eentje. Maar veel? Nee joh. Als ik zou willen, zou ik zo kunnen stoppen.’

Maar je bent al verslaafd wanneer je twee of drie alcoholconsumpties per dag drinkt, of als je wekelijks flink doorzakt. Als mensen stoppen met roken, juichen we dat toe. Als iemand stopt met drugs, zullen weinig mensen mokken dat ‘Henk echt een saaie lul is nu hij van de heroïne af is’. Maar geen alcohol, dan ben je een fletse spa- roodsukkel waar geen feestje mee te vieren valt.

Een gestopte drinker is iemand die zijn zwaktes onder controle heeft. Die iets is gelukt wat jou nog niet is gelukt. Een gezond iemand die niet meer zijn of haar geweten sust met slappe smoezen over ‘dat alcohol helemaal niet zo slecht is’. Kortom: een bedreiging voor je eigen gemoedsrust.

Resultaten onderzoek
Het nieuwe jaar is weer begonnen en de goede voornemens stromen binnen. Waaronder het minder drinken van alcohol. Gemiddeld wordt er in Nederland flink wat alcohol genuttigd. Maar is dat omdat mensen dan minder gezellig zijn? We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat maar 16 procent het eens is met de stelling: “Ik vind mensen die niet een glaasje (alcohol) meedrinken minder gezellig”. 78 procent is niet eens met de stelling en 6 procent heeft er geen mening over.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 10849 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.