Nieuw onderzoek bewijst: je genen bepalen of je ochtend- of avondmens bent


Voor iedereen die vanavond bruist van de energie maar morgenochtend weer met geen stok uit bed te krijgen is: je kan er niks aan doen, het zijn je genen. Een grote genetische studie heeft uitgewezen dat er 351 genetische factoren bepalend zijn of je een ochtend- of een avondmens bent, aldus het AD.

Wetenschap
Volgens wetenschapper Michael Weedon - de hoofdauteur van het onderzoek - zijn het je genetische factoren die beïnvloeden hoe laat je 's avonds het liefst in slaap valt, en 's ochtends weer wakker wordt. Al eerder werd geconcludeerd dat zeker 24 genen hier invloed op hebben, maar nu is aangetoond dat dit er 351 zijn.

Ochtend- of avondmens
Maar wat maakt het nou dat sommige mensen 's avonds helemaal opbloeien, of juist 's ochtends het meest productief zijn? Volgens Weedon komt dat onder meer door de manier waarop je biologische klok is ingesteld. En dat is weer afhankelijk van al die verschillende genetische factoren. De genen die je biologische klok beïnvloeden zouden volgens de studie ook invloed hebben op je hersenen, en op het retina-weefsel in je ogen. Als je sneller je biologische klok kunt bijstellen, ben je actiever en alerter in de ochtend dan wanneer je hier meer de tijd voor nodig hebt.

Biologische klok
Nederlanders kunnen hun biologische klok over het algemeen minder snel bijstellen, zo lijkt het althans aan de resultaten uit de Opiniemeters poll. 41 procent van Nederland geeft aan een echt avondmens te zijn. Anderzijds geeft een minderheid, 32 procent, aan dat ze juist wel in staat zijn om ’s ochtends lekker fit en alert te zijn en derhalve échte ochtendmensen te zijn. Je kunt er natuurlijk ook nog tussenin zitten, niet echt een ochtend- maar ook geen avondmens. Ongeveer 20 procent van Nederland geeft aan dat zij zich in deze categorie bevinden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.506 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.