Nieuwe wet staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs)


Vmbo'ers moeten altijd kunnen doorstromen naar de havo, vindt staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Hij komt vandaag met een wettelijk 'doorstroomrecht'.

Drempels
Nu werpen middelbare scholen allerlei drempels op voor scholieren met een vmbo-diploma, die naar de havo willen. Vaak wordt gevraagd om gemiddeld minimaal een 6,8 op de eindcijferlijst, een motivatiebrief of een aanbeveling van een mentor.

Extra examen
Staatssecretaris Sander Dekker komt met een wet die leerlingen met een vmbo-diploma van de gemengde of theoretische leerweg 'zonder meer' recht geeft op doorstroming.

Met een extra vak, zoals biologie, economie of geschiedenis, hebben ze meer kans van slagen op de havo, denkt staatssecretaris Dekker. 16 procent van de deelnemers aan de Opiniemeters poll vind ook dat vmbo’ers na een extra examen door moeten kunnen stromen naar de havo.

Vmbo’ers gewoon laten doorstromen
Toch vind de helft van de deelnemers dit overbodig en zegt dat vmbo’ers altijd moeten kunnen doorstromen naar de havo, na het behalen van hun diploma. 21 procent vind juist dat het niet makkelijker gemaakt hoeft te worden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.798 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


© Foto: Hollandse Hoogte
Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.