Niks nieuws kopen met de feestdagen: 'Er zijn al genoeg spullen in de wereld'


Het nieuws de afgelopen weken loog er niet om: PostNL kan de extra drukte van pakketjes nauwelijks aan, de winkelstraten werden de dag voor de lockdown nog druk bezocht en Black Friday werd door menig shopper aangegrepen om cadeautjes met kortingen in te slaan. Maar niet iedereen doet hieraan mee, aldus NOS.

Deze drie mensen doen het met het oog op duurzaamheid helemaal anders:

Gonnelieke van Oosterom koopt alleen tweedehands

"Ik krijg steeds meer gêne om nieuwe spullen te kopen. Er zijn al zoveel spullen in de wereld. Daarom koop ik alleen nog maar tweedehands, ook cadeautjes." Voor haar kleinkinderen koopt ze in kringloopwinkels kleine cadeautjes. Deze pakt ze in in kleine zakjes, om daar vervolgens - als een soort adventskalender - een slinger van te maken. In de dagen voor Kerst mogen haar kleinkinderen steeds één zakje openmaken.

"Het leuke aan tweedehands is dat de spullen een geschiedenis hebben, er zit een verhaal achter. Zo heb ik oude autootjes gevonden. Ze zijn al kapot gespeeld, maar daardoor super charmant. De deuren kunnen zelfs nog open."

Ook haalt Gonnelieke veel plezier uit het speuren naar leuke dingen. "Ik houd niet van mensenmassa's zoals bij Black Friday, maar rustig snuffelen in tweedehandswinkels naar juweeltjes vind ik heerlijk. Het is niet zo dat ik het shoppen nooit gekend heb, vroeger deed ik dat ook en vond ik het fantastisch. Maar er is iets veranderd in mij. Ik haal er heel veel plezier uit om het op deze manier te doen en ik heb en neem daar nu ook de tijd voor."

Enrike van Wingerden geeft geen spullen maar aandacht

"Voor mij is de kerstgedachte dat je goed doet en lief bent voor andere mensen. Ik vind het heel mooi dat mensen elkaar dingen geven of iets voor elkaar maken, maar cadeaus zijn voor mij niet gelinkt aan Kerst. Voor mij staat Kerst voor samenzijn, lief zijn en elkaar helpen."

Er zijn meer redenen waarom Van Wingerden geen cadeaus geeft. "Op het moment dat je cadeautjes koopt is dat heel leuk voor degene aan wie je dat geeft, maar heeft het negatieve consequenties voor anderen. Zo belast je de aarde die verder wordt uitgeput en de mensen die worden uitgebuit in het productieproces. Dat past voor mij niet bij wat Kerst is en hoort te zijn. Ik ben echt dol op Kerst, maar ik vind het belangrijk dat daar ook rekening mee wordt gehouden."

Haar familie en vrienden zijn hier inmiddels aan gewend en doen nu zelfs mee. "Ik heb het geluk dat ik veel vrienden heb die hier hetzelfde over denken. Met Kerst gaan we samen eten, zonder cadeaus. Kerst gaat uiteindelijk toch om samen zijn, niet om spullen."

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.