Nog meer Europese landen op ‘geel’, meer vakanties mogelijk


Reizen naar Duitsland, Italië, Oostenrijk, Luxemburg, Polen, Tsjechië en Slowakije is vanaf morgen weer mogelijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vanmorgen aangekondigd dat het reisadvies dan voor die landen op ‘geel’ gaat, waardoor Nederlandse vakantiegangers bij terugkeer in ons land geen negatieve coronatest nodig hebben en niet in quarantaine hoeven.

Ook delen van Noorwegen zouden vanaf morgen op ‘geel’ gaan, maar daar kwam het ministerie later vanmorgen op terug vanwege het inreisverbod van het Scandinavische land. ‘Alleen inwoners van Noorwegen worden toegelaten’. 

Hoewel Frankrijk toeristen weer met open armen wil ontvangen, blijft het reisadvies voor dat land op ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen) staan. Dat toeristen er volgens de Franse autoriteiten weer welkom zijn, is volgens ingewijden geen criterium. ,,Het risico voor de volksgezondheid van Nederlanders is voor ons leidend, niet of een land de grenzen weer opent.” 

Het ministerie van Buitenlandse Zaken past de reisadviezen aan nu het aantal coronabesmettingen in steeds meer landen daalt. Daarvoor wordt het departement geadviseerd door het RIVM. Het instituut hanteert per land het aantal van maximaal 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Zit een land of regio daarboven, dan is het reisadvies oranje. Bij de landen die vandaag ‘op geel’ gaan, kan het zijn dat in een regio nog wel meer besmettingen zijn. In andere gevallen gaat bij zo’n lokale piek aan besmettingen dan maar een deel van het land ‘open’, terwijl de rest van het land op oranje blijft.

Kan veranderen
Het ministerie waarschuwt reizigers wel dat de situatie in een land en dus ook het reisadvies snel weer kan veranderen. Zo werden half mei vakanties naar de Griekse eilanden weer mogelijk, terwijl de eilanden in de Zuid-Egeïsche Zee (waaronder Rhodos) een paar weken later weer op ‘oranje’ gingen. Het aantal besmettingen was er te hoog.

Ook kunnen landen – ongeacht het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken – zélf besluiten om inreisbeperkingen in te stellen voor Nederlanders die hun land binnen willen, zoals een negatieve test of verplichte quarantaine.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.