Nog nooit begon november met zulke hoge temperaturen


Voor het eerst sinds het begin van de weermetingen heeft het kwik op 2 november in De Bilt de 18,6 graden gehaald. Deze temperatuur werd al vroeg in de ochtend gemeten, meldt Weerplaza. Het record ligt ruim een graad boven het oude dagrecord, dat in 2014 werd gevestigd, aldus NU.nl.

Dit is het zoveelste warmterecord dat dit jaar is gesneuveld. "Ter vergelijking: er is dit jaar nog geen enkel kouderecord gebroken", licht Wilfred Janssen van Weerplaza toe. "Dus ik denk dat we na elf maanden wel van een trend kunnen spreken."

De meteoroloog noemt zulke hoge temperaturen in november "absurd". Sinds de weermetingen in Nederland in 1901 van start gingen, werd in november in De Bilt slechts twee keer eerder een temperatuur hoger dan 18,6 graden gemeten. Op 3 november 2005 raakte het kwik 18,7 graden aan, op 6 november 2018 werd het zelfs 19 graden.

De hoge temperaturen worden op dit moment veroorzaakt door warme lucht uit Afrika. "In de winter draagt de zon nauwelijks bij aan het opwarmen van de lucht", legt Janssen uit. In de loop van maandag is de kans op regen en bewolking in grote delen van het land overigens aanzienlijk.

Rest van de week: lagere temperaturen en zelfs vorst en mist

In dat geval zal de temperatuur weer iets dalen. "Dan worden de weersomstandigheden vooral bepaald door een hogedrukgebied in plaats van een warme golf uit het zuiden." Deze trend houdt de komende dagen naar verwachting aan. De gemiddelde temperatuur zal dan dalen naar 11 of 12 graden, wat gebruikelijker is voor deze tijd van het jaar.

In de nachten liggen dan ook vorst en mist op de loer, waardoor de temperaturen vermoedelijk nog verder zakken. Over de rest van de winter doet Janssen met klem geen uitspraken.

Resultaten van dit onderzoek
Uit dit onderzoek blijkt dat het meerendeel van de mensen zich daadwerkelijk wel zorgen maakt om de opwarming van de aarde. Dat blijkt uit zowel onze Facebook poll, als onze poll op de Opiniemeters website. 67% gaf namelijk aan zich zorgen te maken, 22% maakte zich geen zorgen en 11% wist het niet of kon geen mening vormen. 

Over dit onderzoek
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.