Onbevoegde techniekdocent voor de klas


De VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma komt met dat plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren, aldus het AD.

Knelpunt
,,Die bevoegdheid is echt een knelpunt”, zegt Wiersma. ,,Wij stellen een noodmaatregel voor om de bevoegdheid even in de ijskast te zetten en mensen gedurende drie of vier jaar de mogelijkheid te geven voor de klas te staan.” Hij verwacht dat op deze manier meer mensen uit het bedrijfsleven voor het onderwijs zullen kiezen.

MBO raad
De MBO Raad reageert positief op het plan. ,,Zeker als je het bekijkt vanuit de wil om zij-instroom in het gehele onderwijs makkelijker te maken”, zegt een woordvoerder. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet enthousiast. ,,Wij kiezen niet voor onbevoegde leraren. Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen.

Resultaten onderzoek
Goede docenten zijn van cruciaal belang op de scholen in Nederland. We hebben echter al een lange tijd een tekort aan docenten op veel scholen. Om dit probleem te verhelpen heeft de VVD een voorstel gedaan om onbevoegde techniekdocenten voor de klas te zetten. Maar wat vindt de bevolking hiervan? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 70 procent van de bevolking vindt dat er uitsluitend bevoegde docenten voor de klas mogen staan. 15 procent vindt echter dat er ook onbevoegde docenten voor de klas mogen staan, om zo het tekort aan docenten te verhelpen. De resterende 15 procent maakt het niet uit of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 13588 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.