Onderwerp van de week: het nieuws


Afgelopen week hebben we jullie vragen gesteld over hoe jij het nieuws bekijkt en wat je van het nieuws vindt. Dit zijn de resultaten van de verschillende Opiniemeters polls:

Dagelijks op de hoogte blijven
Elke dag is er nieuws en de meeste deelnemers willen dan ook dagelijks op de hoogte gehouden worden van het nieuws, namelijk 57 procent. 19 procent wil op elk moment van de dag op de hoogte gehouden worden. Een klein percentage hoeft helemaal niet te weten wat er in het nieuws is.

Tv
Ruim een derde van de deelnemers volgt het liefst het nieuws op de tv. Andere gebruiken het liefst de krant (28 procent), een tablet/mobiele telefoon (17 procent) of de computer (16 procent). Er zijn dus veel verschillende voorkeuren als het gaat om het gebruikte medium.

NOS, RTL of SBS6?
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen, de meeste deelnemers (57 procent) kijken het liefst naar het NOS journaal. Het journaal van de publieke omroep verslaat hiermee RTL Nieuws (24 procent), Hart van Nederland (11 procent) en het nieuws op regionale zenders (2 procent).

Favoriete onderwerp van mannen en vrouwen
De top drie favoriete onderwerpen in het nieuws is volgens de mannelijke deelnemers:
1. Actueel nieuws binnenland (45 procent)
2. Sport (19 procent)
3. Actueel nieuws buitenland (11 procent)

De top drie favoriete onderwerpen in het nieuws is volgens de vrouwelijke deelnemers:
1. Actueel nieuws binnenland (57 procent)
2. Actueel nieuws buitenland (9 procent)
3. Entertainment (9 procent)

Geloof jij het nieuws?
Sommige mensen geloven elk nieuwsbericht (6 procent), terwijl andere mensen niks dat in het nieuws komt gelooft (6 procent). 61 procent geeft aan de meeste berichten te geloven die in het nieuws komt, maar gelooft niet alles. 21 procent denkt hier weer net het tegenovergestelde over en gelooft de meeste berichten niet.

Over dit onderzoek
Aan deze vijf Opiniemeters polls deden de volgende hoeveelheid deelnemers mee:

  • Dagelijks op de hoogte blijven: 2.602 respondenten
  • Tv: 3.272 respondenten
  • NOS, RTL of SBS6?: 3.655 respondenten
  • Favoriete onderwerp van mannen en vrouwen: 2.289 respondenten
  • Geloof jij het nieuws?: 4.177 respondenten

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

© Foto: Hollandse Hoogte

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.