Ontmanteling Rotterdamse brug voor plezierjacht Jeff Bezos toch niet zeker


Het is toch nog niet zeker dat de Rotterdamse Koningshavenbrug, ofwel 'De Hef', uit elkaar moet voor het nieuwe jacht van multimiljardair Jeff Bezos. De gemeente Rotterdam communiceerde eerder deze week van wel, maar er is nog geen aanvraag ingediend.Aldus Nu.nl.

In nationale en internationale media is veel aandacht voor de tijdelijke ontmanteling van de historische brug. "Ik vind de opwinding nogal bijzonder", reageerde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb donderdagavond. "Er is nog geen enkel besluit, zelfs nog geen vergunningsaanvraag."

Bezos, oud-CEO van Amazon en een van de rijkste mensen ter wereld, heeft bij jachtbouwbedrijf Oceanco in Alblasserdam een megajacht laten bouwen. Naar verluidt kost de boot 430 miljoen euro.

De Koningshavenbrug heeft echter een doorvaarhoogte van 40 meter en daardoor kan het jacht er niet onderdoor varen. Daarom zou de scheepsbouwer de gemeente Rotterdam hebben gevraagd om de brug uit elkaar te halen.

Hoe hoog het jacht van Bezos moet worden, is niet bekend.

Brug is wereldnieuws

De Rotterdamse brug is wereldnieuws geworden. Onder meer The New York TimesThe Guardian en de Franse krant Le Parisien hebben erover geschreven. Ook in onder meer Italiaanse, Spaanse, Duitse en Nieuw-Zeelandse media is er aandacht voor.

The New York Times schrijft dat Rotterdam overweegt de historische brug tijdelijk te ontmantelen als de scheepsbouwer ervoor betaalt. De Amerikaanse krant refereert aan de grote protesten die in de jaren negentig uitbraken toen de gemeente overwoog de brug, die toen al niet meer in gebruik was, af te breken. The Washington Post schrijft over het "industriële erfgoed" dat in de "maritieme hoofdstad van Europa" afgebroken moet worden vanwege het megajacht.

Le Parisien heeft aandacht voor de rol van burgemeester Aboutaleb, die de "economische belangen" benadrukte in een reactie op kritiek. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel meldt dat 'De Hef' het eerste bouwwerk in Rotterdam was dat werd herbouwd na het Duitse bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. BBC News meldt dat het Rotterdamse gemeentebestuur in 2017 na een restauratie beloofde de brug nooit meer af te breken.

El País schrijft dat een Nederlandse "historische brug plaats moet maken voor een gigantisch jacht". De Spaanse krant noemt het een "controversieel besluit". Het Italiaanse Corriere della Sera schrijft dat "een superjacht meer waard kan zijn dan een historische brug" en de Belgische krant De Standaard meldt dat de brug, die "een woelige levensloop kent", plaats moet maken voor het schip.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 29 procent het eens is met de stelling: “De koningshavenbrug moet uit elkaar gehaald worden voor het jacht van Jeff Bezos”. 50 procent is niet eens met de stelling en 21 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 5579 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.