‘Ook in Nederland onveilige escaperooms’


Na het drama in een Poolse escaperoom zijn er onder spelers in Nederland zorgen. Hoe veilig is het superpopulaire uitje voor collega’s en vrienden, dat bijna iedereen weleens speelde? ,,Dit kan ook in Nederland.”, aldus het AD.

Veiligheid
Bij Breakout Room in Den Bosch werd bij het boeken voor het eerst gevraagd naar de veiligheid. Eigenaar Mels Verstappen merkt eraan dat het drama in Polen ook in Nederland weerslag heeft. Vijf meisjes vonden daar de dood in een escaperoom waar brand uitbrak, maar de vluchtwegen niet op orde waren en brandbare materialen te vinden waren.

Brandmelder
Lang niet overal in Nederland zijn zulke voorzorgsmaatregelen genomen, zegt brandveiligheidsexpert Jeroen Jansen van Brandveilig NL. ,,Wat in Polen is gebeurd, kan absoluut ook hier gebeuren,’’ zegt hij stellig. ,,Bij escaperooms worden mensen in een hokje gepropt die moeten proberen naar buiten te komen. Dan is brandveiligheid een groot probleem.” 

Controles
In Polen zijn ondertussen controles uitgevoerd, die grote ongeregeldheden aan het licht brachten. Van de 178 gecontroleerde locaties waren 129 onveilig, dertien kamers werden meteen gesloten.

Onveilig
Ondanks de grote ongeregeldheden in Polen, is een escaperoom nog steeds een populair uitje in Nederland. Ongeveer 25 procent van Nederland heeft wel eens of meer dan eens meegedaan aan een escaperoom, blijkt uit onze Opiniemeters poll. 26 procent van Nederland zegt nog geen escaperoom te hebben gedaan, maar dit wel van plan te zijn in de toekomst. Ongeveer 40 procent van Nederland geeft echter aan een escaperoom helemaal niet leuk te vinden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.956 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.