Ook jongens krijgen vanaf 2021 een HPV-vaccinatie


Nu worden alleen meisjes ingeënt. De inenting voor alle kinderen komt dan in het Rijksvaccinatieprogramma. Ook gaat de leeftijd omlaag waarop de HPV-injectie wordt gegeven, aldus het AD.

Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker door het virus. Meisjes kunnen van deze seksueel overdraagbare aandoening baarmoederhalskanker oplopen. Jongens die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen daardoor mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen.

,,Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap’’, aldus staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid). ,,Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming.’’

Leeftijd omlaag
Ook gaat de leeftijd omlaag waarop de HPV-injectie wordt gegeven. Nu krijgen meisjes die nog op hun 13de; straks worden álle kinderen eerder gevaccineerd, maakt Blokhuis vandaag ook bekend. Op advies van de Gezondheidsraad verlaagt de staatssecretaris de leeftijd naar 9 jaar. De leeftijd gaat omlaag omdat de injectie dan beter kan worden ingepast in de rest van het vaccinatieprogramma.

Hoge opkomst
Meisjes worden al sinds 2010 ingeënt tegen het virus voordat ze seksueel actief worden, omdat het vanaf dat moment onder andere baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Nog nooit was de opkomst zo hoog als dit jaar; 65 procent van de meisjes die in 2006 zijn geboren, heeft de eerste prik gehaald.

Meisjes hebben momenteel tot de leeftijd van 18 jaar recht op de gratis HPV-vaccinatie. Jongens, mannen en volwassen vrouwen kunnen op eigen kosten gevaccineerd worden bij de huisarts.  Jongeren van 18 tot 26 jaar krijgen in de toekomst de mogelijkheid zich alsnog gratis te laten inenten als ze eerder vaccinaties hebben gemist. Nu eindigt het Rijksvaccinatieprogramma als mensen volwassen worden.

Geen overbodige luxe
De vaccinatie van jongens én meisjes tegen HPV blijkt geen overbodige luxe. Het virus is erg besmettelijk. Ongeveer 8 van de 10 mannen en vrouwen raken ooit besmet met het HPV-virus. Het wordt overgedragen door seksueel contact. Maar dit hoeft niet per se vrijen te zijn, het kan ook bij een ander belanden via de huid van handen en vingers.

De gevolgen kunnen ernstig zijn: elk jaar zijn er 5500 vrouwen die een behandeling moeten ondergaan voor een voorstadium van baarmoederhalskanker. Meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen sterven aan een door het virus veroorzaakte kanker.

Resultaten onderzoek
Om bijkomende schade van HPV te voorkomen zijn nu ook jongens verplicht zich in te enten tegen dit virus. Maar is de bevolking het hiermee wel eens? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat 65 van de deelnemers vinden dat jongens zich ook moeten inenten tegen het HPV-virus. 13 procent is het oneens en 22 procent maakt het niet uit.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 17541 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.