Ook statiegeld op sap-flessen waaraan water of suiker is toegevoegd


De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft geoordeeld dat de statiegeldplicht ook geldt voor flessen sap waaraan suiker of water is toegevoegd. Dat heeft de inspectie laten weten aan het consumentenprogramma Kassa. Aldus het AD.

Aanleiding voor de uitspraak is een onderzoek van Kassa en Recycling Netwerk Benelux (RNB) afgelopen november, waarbij ze zagen dat supermarkten soms onterecht geen statiegeld heffen op sommige sapflessen. Voor flessen met 100 procent sap geldt een uitzondering op de statiegeldplicht. Supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo maken gebruik van die uitzondering, terwijl ze wel suiker of water toevoegden aan het sap, aldus Kassa.

Recycling Netwerk Benelux diende na dit onderzoek een handhavingsverzoek in bij de ILT, die oordeelde dat voor dit soort sapflessen wel statiegeld moet worden betaald. Sinds 1 juli 2021 zit er ook 15 eurocent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water.

‘De vlag hangt uit’, reageert Robbert van Duin, voorzitter van het RNB, tegenover Kassa. ,,Deze uitspraak doet de statiegeldwet correcter naleven. We zullen minder van die plastic flessen in het milieu terugvinden. Statiegeld doet immers het aantal plastic flesjes in de natuur met 70 tot 90 procent dalen.”

Het niet naleven van de statiegeldplicht wordt per direct verboden. De ILT geeft aan vanaf juni hierop te gaan handhaven.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 86 procent het eens is met de stelling: “Op alle sap-flessen moet statiegeld komen”. 8 procent is niet eens met de stelling en 6 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 9695 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.