Opnieuw veel stakingen in 2018: ‘We zien dat actievoeren loont’


In 2018 staakten werknemers 28 keer. Dat is een afname ten opzichte van een jaar eerder toen werknemers 32 keer de barricades opgingen, dat blijkt uit cijfers van het CBS, aldus het AD.

2018 topjaar
Desondanks blijft 2018 een topjaar wat staken betreft. Sinds 1999 waren er alleen in 2006 en 2017 meer stakingen dan in 2018. Afgelopen jaar gingen 239.000 werkdagen verloren aan stakingen, in 2017 waren dat er 306.000.

Hogere cijfers
De hogere cijfers in 2017 zijn voornamelijk te verklaren door de stakingen in het basisonderwijs waaraan bijna alle leraren meededen. ,,De lerarenstaking is van dusdanige omvang geweest dat dat heeft gezorgd voor de piek in 2017’’, zegt CBS-onderzoeker Tanja Traag. ,,Je ziet in de cijfers dat dat ook in 2018 nog na-ijlt en ook dit jaar is de onvrede nog niet opgelost.”

Onvrede en boosheid
Vakbond FNV ziet de afgelopen twee jaar, ondanks de afname ten opzichte van een jaar eerder, een trend in het hoge aantal stakingen. Arbeidsvoorwaardencoördinator Zakaria Boufangacha: ,,We hebben te maken met een groeiende economie en dat is hartstikke mooi. Maar over het algemeen merken werknemers daar nog steeds weinig van. Er zijn te weinig mensen voor meer werk. De werkdruk neemt toe. De lonen stijgen niet mee en het leven wordt duurder. Dat geeft een cocktail van onvrede en boosheid.”

Stakingen Nederland
In Nederland heeft slechts een kleine 20 procent van de bevolking ooit meegedaan aan een staking. Daarvan heeft ongeveer de helft één keer gestaakt, een kwart 2 keer en een ander kwart zelf 3 keer of meer. Dit blijkt uit onze Opiniemeters poll. Niet iedereen in Nederland voelt de drang om te staken. 80 procent geeft namelijk aan zelf nog nóóit mee te hebben gedaan aan een staking.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.882 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.