Ouders die kind vaccinatie onthouden worden aangesproken op gedrag


Het kabinet neemt maatregelen tegen de inzakkende vaccinatiegraad. Mensen die hun kind een inenting onthouden, worden aangesproken op hun gedrag. Ook gaat de overheid de strijd aan met onjuiste informatie over vaccinatie en moet het makkelijker worden om gemiste injecties in te halen, aldus het AD.

Daling vaccinatiegraad
De vaccinatiegraad daalt de laatste jaren licht. Vooral bij de inenting tegen HPV (de veroorzaker van baarmoederhalskanker) is de terugloop van 61 procent naar nog geen 46 procent in twee jaar tijd opmerkelijk. Bezorgdheid over bijwerkingen van vaccins is de hoofdreden om injecties te weigeren. Vaak baseren mensen zich daarbij op bedenkelijke bronnen.

Groeiende groep
Verreweg de meeste ouders kiezen voor vaccinatie van het kind. Staatssecretaris Paul Blokhuis, die gaat over het Rijksvaccinatieprogramma, ziet dat verreweg de meeste ouders er nog altijd voor kiezen om hun kinderen te laten vaccineren. ,,Maar er is ook een groeiende groep ouders die niet meedoen. Ik neem de zorgen die bij hen leven heel serieus en wil er alles aan doen om hen te voorzien van goede, betrouwbare informatie.“

Fake news
Sowieso moet onderzoek en voorlichting over vaccinaties beter vindbaar, toegankelijk en begrijpelijk worden. Een speciaal team gaat aan de slag om actief weerwoord te bieden aan onjuiste informatie, onder meer op sociale media. Verder komt er een inhaalslag onder jongeren van 16 en 17 jaar die niet (volledig) zijn gevaccineerd; zij krijgen vanaf volgend jaar een oproep om hun inenting gratis in te halen.

Het kabinet wil niet aan een vaccinatieplicht, omdat dwang contraproductief zou werken.  

Toch een vaccinatieplicht?
Terwijl het kabinet geen vaccinatieplicht wil, zegt 80 procent van de Nederlanders dit juist wél te willen. Slechts 12 procent van Nederland ziet een vaccinatieplicht ook niet zitten.

Belangrijk is dus niet óf er een verplichting moet komen, maar hoe deze ingevuld gaat worden. 42 procent van de Nederlanders die voor de vaccinatieplicht zijn, zeggen dat deze verplichting moet gelden voor kinderen onder de 12 jaar. 18 procent vindt dat deze grens op 16 jaar moet liggen. De overige 40 procent vindt dat deze grens nóg hoger moet liggen, namelijk kinderen onder de 18 jaar.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.552 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.