Overheid neemt zelf geen vijftigplusser in dienst ondanks actieplan


Ondanks een peperduur actieplan om bedrijven te bewegen veel meer vijftigplussers in dienst te nemen, heeft de overheid dit zelf nagelaten. Onder nieuwe ambtenaren slonk het aandeel vijftigplussers tussen 2015 en 2017 van 15 naar 11 procent, aldus de Telegraaf.

CDA-Kamerlid Pieter Heerma
„Je zou verwachten dat de overheid als werkgever zelf het goede voorbeeld wil geven”, reageert CDA-Kamerlid Pieter Heerma. „Deze cijfers laten zien dat het omgekeerde eerder het geval is.” Ook Omroep MAX-baas Jan Slager, is teleurgesteld. „Dit strookt niet met de campagne die de overheid gevoerd heeft”, signaleert hij. „Een enorme domper.”

Vijf keer zoveel jongeren
In 2016 trok de overheid 68 miljoen euro uit voor het actieplan. Het was ’zeer ongepast’ dat vijftigplussers ’twee keer zoveel kans liepen’ op langdurige werkloosheid als jongeren. Maar zelf nam de overheid in 2017 vijf keer zoveel ’jongeren’ als vijftigplusser aan.

Goede voorbeeld
Nu blijkt dat de overheid zelf meer jongeren dan vijftigplussers aanneemt, ontstaat de vraag of zij niet zélf het goede voorbeeld moeten geven. Uit onze Opiniemeters poll blijkt dat 80 procent van Nederland vindt dat de overheid het voortouw moet nemen in hun eigen actieplan. Slechts 5 procent zegt het hier oneens mee te zijn. Zij vinden dat bedrijven hier zélf een verantwoordelijkheid in hebben.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8.152 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.