Pensioenfondsen stoppen met tabak en kernwapens


De vijf grootste pensioenfondsen van Nederland zijn gestopt met geld investeren in de tabaksindustrie en in kernwapens. Ook steeds meer kleinere pensioenfondsen doen die sectoren in de ban. De vijf fondsen beheren zo'n 60 procent van al het geld dat in de Nederlandse pensioenfondsen zit, aldus de NOS.

ABP
Ambtenarenfonds ABP heeft afgelopen jaar alle investeringen in tabak en kernwapens verkocht. De fondsen voor de metal-elektra en metaal en techniek volgden later. Het pensioenfonds voor medewerkers in de bouw is de laatste van de grote vijf die het beleid volgt. Het fonds voor medewerkers in de zorg is in 2013 al gestopt met investeren in tabak.

Onverantwoord
Volgens de pensioenfondsen zijn er de afgelopen jaren goede rendementen gehaald met de investeringen, maar is het niet meer verantwoord om erin te investeren. De producten van de bedrijven richten te veel schade aan en het is als aandeelhouder niet mogelijk om met invloed de bedrijven anders te laten werken.

Onverantwoord
Hoewel de rendementen voor de pensioenfondsen prima zijn in deze industrieën, kiezen ze toch voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit komt deels omdat de achterban van pensioenfondsen steeds meer inbreng krijgen waar het collectieve geld in geïnvesteerd zou moeten worden (en waar niet). Als het aan Nederland ligt dan zou het investeren in de tabaks- en kernwapenindustrie helemaal in de ban moeten, blijkt uit onze Opiniemeters poll. 70 procent van de Nederlanders geeft aan dat het investeren in de tabaks- en kernwapenindustrie verboden zou moeten worden. Slechts 10 procent geeft aan het hier oneens mee te zijn, zij vinden dat men dat zelf zou moeten weten.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.170 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.