Politie mag vinger verdachte tegen telefoonsensor houden


De politie mag bij een verdachte gedwongen zijn duim tegen de sensor houden om een mobiele telefoon te ontgrendelen. Dat oordeelde de rechtbank in Haarlem vandaag in een zaak over een phishing-bende, aldus het AD.

Arrestatie
Politie-agenten wilden bij de arrestatie van enkele verdachten van de phishing-bende een van de telefoons inzien, maar de verdachte en eigenaar van de telefoon weigerde de telefoon te ontgrendelen. De politie boeide hem toen en drukte zijn duim tegen de sensor aan waardoor de telefoon ontgrendeld werd.

Inbreuk lichamelijke integriteit
Hiermee is een beperkte inbreuk op zijn lichamelijke integriteit gemaakt, vindt de rechtbank. Ook is deze handelwijze niet in strijd met het beginsel dat een verdachte het recht heeft niet te worden gedwongen om (actief) aan zijn eigen veroordeling mee te werken.

Veroordeling
In deze zaak zijn drie mannen veroordeeld tot celstraffen van 198 tot 219 dagen, deels voorwaardelijk, en werkstraffen van 180 tot 240 uur. Zij vormden volgens de rechtbank een criminele organisatie die vervalste e-mails van banken aan rekeninghouders stuurde om hun gegevens te achterhalen.

Gedwongen vingerafdruk
In dit geval heeft het inzien van de mobiele telefoon geleid tot veroordeling van de verdachten. Nu de rechter heeft besloten dat de politie een verdachte mag dwingen om zijn telefoon te ontgrendelen, zijn we wel benieuwd wat Nederland hier van vindt.  53 procent van Nederland geeft de rechter gelijk. Zij vinden dat de politie een verdachte inderdaad mag dwingen om zijn telefoon te ontgrendelen ongeacht op welke grond, blijkt uit onze Opiniemeters poll. 35 procent geeft aan dat dit echt volledig ligt aan de aard van de verdenking. Slechts een kleine 9 procent van Nederland vindt dat de politie hier niet toe gemachtigd zou mogen zijn.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 8.654 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.