Praktijkscholen: Kwaliteit onderwijs holt achteruit in coronatijd


MBO Raad over praktijkonderwijs: 'We zakken door het ijs'
De kwaliteit van het onderwijs in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) heeft flink te lijden onder de coronacrisis. "We zakken door het ijs", zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad vandaag in Trouw.

Niet alleen hogescholen en universiteiten moeten zich aan de coronamaatregelen houden, maar ook de mbo-scholen. Maar bij zogenoemde praktijkvakken, zoals koken, groen- en dierverzorging of techniek, is dat vaak moeilijk. "Het hart van het mbo is het praktijkonderwijs. Daarom is het zo wrang dat we maar 30 procent fysiek onderwijs kunnen geven", aldus Tekin.

Een ander probleem is het tekort aan stageplekken door de coronacrisis, zegt hij in de krant. Op dit moment zijn er volgens de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven 20.500 plaatsen te weinig. "Het mbo heeft eigenlijk een soort huwelijk met het bedrijfsleven. We kunnen niet zonder elkaar."

Online onderwijs is volgens de voorzitter eigenlijk helemaal niet geschikt voor praktische opleidingen

Over dit onderzoek
Aan dit onderzoek deden 6240 mensen mee. 
Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.