Record aantal Nederlanders stapt over naar goedkoper energiebedrijf


Nederlanders kiezen vanwege fors stijgende energiekosten massaal voor een goedkopere energieleverancier. Online prijsvergelijkers zien sinds Prinsjesdag recordaantallen overstappers, aldus het AD.

Stijgende energiekosten
De vele berichten over stijgende energiekosten hebben hun uitwerking niet gemist. Dit najaar werd duidelijk dat gas en licht in 2019 tot wel 360 euro duurder worden. Naast hogere olie- en gasprijzen drijven klimaatbelastingen de energienota op. Veel Nederlanders zijn meerdere tientjes per maand extra kwijt.

Besparing
Via online vergelijkers kunnen klanten tot wel 300 euro per jaar besparen op hun energienota en zo de prijsverhoging grotendeels ongedaan maken. PriceWise.nl zag het aantal overstappers afgelopen jaar met liefst 15 procent groeien. Bij Gaslicht.com steeg het aantal overstappers met 5 procent.

Prinsjesdag
In de cijfers is te zien dat consumenten na Prinsjesdag pas echt in actie kwamen, toen het kabinet bekendmaakte dat de belasting op gas en licht flink gaat stijgen. ,,Vanaf dan tot eind december ligt het aantal bezoekers bijna 40 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder’’, ziet Ben Woldring, directeur/oprichter van Gaslicht.com.

Reden om over te stappen
Veel mensen die via vergelijkingssites dus gaan kijken hoe ze er voor staan qua kosten. Bij het overstappen naar een (nieuwe) energieleverancier vindt 45 procent van Nederland voornamelijk de prijs die ze gaan betalen het meest belangrijk, zo blijkt uit onze Opiniemeters poll. Ongeveer 25 procent geeft aan dat ze de service die verleend wordt, even belangrijk vinden als de prijs die ze gaan betalen. Nog eens 25 procent geeft aan dat ze zeker niet van plan zijn over te stappen, om welke reden dan ook.

 Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.624 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.