‘Red levens in onze buurt!’


Wat als je partner of buurman een hartstilstand krijgt? Wat is er in dit soort noodsituaties geregeld en wat kun je als burger zelf doen? Dat vroeg Suzanne Rongen (38) zichzelf af nadat haar 34-jarige schoonzus, moeder van drie kinderen, thuis een hartstilstand kreeg, aldus het AD.

AED
‘We hebben ontzettend veel geluk gehad’, vertelt Suzanne. ‘Mijn broer was nog net thuis en belde meteen 112.’ De hulpdiensten waren binnen vijf minuten ter plaatse om haar te reanimeren. Ze overleefde het en is nu, drie jaar later, helemaal hersteld. Inmiddels heeft Suzanne via een inzamelactie een openbare defibrillator (AED) geregeld in haar eigen buurt. Want gemiddeld zijn de hulpdiensten binnen twaalf minuten ter plaatse; kostbare tijd waarin ook burgers als Suzanne zelf kunnen reanimeren.

Inzamelactie buren
Het plan om zelf een AED aan te schaffen bleef liggen, want het apparaat bleek nog best kostbaar. Toen stuitte Suzanne op een nieuwsbericht over een inzamelactie voor een AED, via het platform BuurtAED.nl. Dit project, een initiatief van Philips en de Hartstichting, heeft tot doel meer AED’s in woonwijken beschikbaar te maken. Burgers zamelen, met een forse bijdrage van Philips, samen geld in voor een AED. Suzanne hoefde niet lang te wachten en meldde zich meteen aan. Binnen tien dagen was het bedrag binnen, dankzij veertig donateurs uit de buurt. ‘De allereerste donatie werd door mijn schoonzusje gedaan.’ 

Niet op de hoogte van een AED in de buurt?
Het gebeurt niet vaak dat iemand in de omgeving een hartstilstand krijgt. Toch is de kans op dit soort gebeurtenissen altijd aanwezig en dan wil je als buurt een bijdrage leveren aan het reanimeren van een persoon. Met behulp van een AED kan men direct zelf reanimeren en hoeft men niet zo lang op ambulance personeel te wachten, waardoor de overlevingskans kleiner word. Op de vraag “Is er bij jouw in de buurt een AED”, reageerde een schokkend percentage van 36 procent met het antwoord “weet ik niet”. 26 procent gaf aan geen AED in de buurt te hebben. 38 procent beschikt wel over een AED in de buurt. Dit percentage zal hoger zijn geweest als meer mensen op de hoogte zijn over een AED in de buurt.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.202 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.