Regeringspartij wil landelijk vuurwerkverbod terug op tafel


Regeringspartij ChristenUnie wil, na de onrustige jaarwisseling, opnieuw praten over een landelijk vuurwerkverbod. Coalitiepartners VVD en CDA zien daar helemaal niets in, aldus het AD.

Landelijk verbod
,,Wij zijn er voorstander van om wederom te bekijken of een landelijk verbod van knalvuurwerk en vuurpijlen tot de mogelijkheden behoort. Ik denk dat deze jaarwisseling daar opnieuw aanleiding toe heeft gegeven”, zegt Kamerlid Stieneke van der Graaf.

Gevaarlijk feest
De regeringspartij hekelt dat Oud en Nieuw nu het gevaarlijkste moment van het jaar is, terwijl het juist feest moet zijn. Van der Graaf: ,,Ik vind het verderfelijk dat er vuurwerk wordt ingezet tegen hulpverleners, we moeten wat dat betreft snel werk maken van hogere straffen. De tijd van waarschuwing op waarschuwing lijkt voorbij, strengere maatregelen zijn nodig.”

Strengere maatregel
Of er strengere maatregelen genomen gaan worden valt nog te bezien. De evaluatie van afgelopen Oud en Nieuw komt later dit jaar aan bod. De VVD wil vooral dat de verspreiding van en het afsteken van illegaal vuurwerk nog harder wordt aangepakt. De overheid moet het gezag op straat herstellen, daar ligt het geweldsmonopolie, menen de liberalen.

Onveilige situaties
Het lijkt erop dat het aantal onveilige situaties met elk jaar toeneemt. Een tegengeluid wat steeds harder gaat klinken is daarom ook wel te verwachten. Een algeheel vuurwerkverbod ten aanzien van de eigen veiligheid is een idee waar veel Nederlands het wel mee eens zijn, blijkt uit onze Opiniemeters poll. 60 procent van Nederland vindt een landelijk vuurwerkverbod een goed idee. Ongeveer 30 procent geeft aan dit juist niet te willen, er zijn immers nog steeds veel mensen die het heerlijk vinden om zélf vuurwerk af te mogen steken.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9.476 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.