Reistijd zou volgens onderzoekers moeten tellen als werktijd


Meer gratis wifi in de trein? Dan wordt er vaker onderweg gewerkt door forenzen, blijkt uit nieuw Brits onderzoek. ,,Als reistijd zou tellen als werktijd, kan dat de druk in de spits verlichten en zorgen voor meer flexibiliteit in werktijden", aldus een van de onderzoekers, aldus het AD.

Het onderzoek van University of the West of England werd vorige week gepresenteerd. Op twee trajecten, Londen-Birmingham en Londen-Aylesbury, werden verschillende soorten gratis wifi getest en reizigers ondervraagd om te kijken wat de impact is van een goede internetverbinding. Vooral forenzen bleken gebruik te maken van de gratis aangeboden wifi. Het gebruik nam toe wanneer er meer internet beschikbaar was: van 54 procent (bij 20 MB) naar 60 procent wanneer er 125 MB gratis werd aangeboden.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft  van de forenzen (54 procent) die in de trein op het wifi-netwerk zit, het gebruikt om werkgerelateerde e-mails te sturen. Daarnaast zijn er ook nog mensen die hun eigen mobiele netwerk gebruiken om nog wat kantoorwerk af te handelen op weg naar huis, signaleerden de onderzoekers. Andersom: op de heenweg bereiden veel forenzen zich juist voor op de werkdag die komen gaat. Ook zagen mensen de mogelijkheid om te ‘switchen van rol’, van werknemer naar ouder of andersom op de heenreis.

Nederland
In Nederland gebruikt 16 procent van de forenzen de treintijd om te werken, blijkt uit een onderzoek in opdracht van de NS uit 2017. Voor werken in de trein, bleek uit het onderzoek, zijn gunstige omstandigheden een vereiste. Denk daarbij aan een zitplaats (volgens 72 procent van de ondervraagden), een rustige omgeving (59 procent), een tafel (53 procent), een stopcontact (43 procent) en goede internetverbinding (56 procent).

Reistijd meetellen als werktijd?
Er werken steeds meer mensen onderweg naar hun werk. Maar moet dat dan ook meegeteld worden als werktijd en dus betaald worden? Zeker 44 procent van de Nederlanders vindt van wel, volgens de Opiniemeters poll. Er is een kleine groep Nederlanders (van 26 procent) die vindt dat de reistijd niet hoeft te worden uitbetaald.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.419 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.