Rijden met navigatie vanaf volgend jaar standaard bij rijexamen


Vanaf maart volgend jaar moeten kandidaten op hun rijexamen laten zien dat ze kunnen rijden met een navigatiesysteem, aldus de NOS. Het wordt een verplicht onderdeel van de praktijktest, meldt het CBR.

Navigatiesysteem
Examenauto's moeten al sinds 2011 een navigatiesysteem hebben, maar het gebruik ervan was vooralsnog niet verplicht. Wel is het afrijden met een routeplanner al jaren een keuze-onderdeel bij het examen. In de praktijk gebeurt dit dan ook al geregeld. Omdat het rijden met navigatie de standaard wordt, komen andere keuze-onderdelen te vervallen.

Meer veranderingen
Het rijexamen wordt in maart ook op andere onderdelen aangescherpt. Zo vervalt de stopopdracht, waarbij de auto kort langs de kant van de weg moet worden gezet. In plaats daarvan moet de kandidaat een stuk recht achteruit rijden.

Veel veranderingen
Vanaf 2019 zal er dus het een en ander gaan veranderen voor rijexamenkandidaten. Onder andere dus het rijden met een navigatiesysteem als onderdeel van het examen. Als het aan Nederland ligt is het rijden met een navigatiesysteem in prima toevoeging van het rijexamen, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Uit de poll blijkt dat 61 procent het een goed idee vind. Ongeveer 20 procent van Nederland zegt dit een minder goed idee te vinden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 6.399 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.