Rob won 2 miljoen: ‘nieuwe auto en tv, en toen wisten we het niet meer’


Meer dan 1 miljoen winnen: maakt dat je nou gelukkig? Jazeker, zegt Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie. Maar niet direct. Postcode Loterij-winnaar en miljonair Rob geniet na twee jaar pas echt van zijn rijkdom, aldus NU.nl.

Spullen kopen
In de wetenschap heerste lang het idee dat er nauwelijks een relatie was tussen geld en geluk, zegt Dijksterhuis. Alleen maar dure spullen kopen van je geldprijs maakt een nieuwe miljonair niet gelukkig, zegt de professor, maar meer tijd, ervaringen of iets goeds doen voor anderen wél.

Financiële zekerheid
Wat 1 miljoen met je doet, weet Bea Post: zij werkt al 29 jaar voor de Postcode Loterij en staat mensen bij die ineens 1 miljoen of meer in de schoot krijgen geworpen. "Wat ik mensen adviseer, is om er eerst voor te zorgen dat je vrij van schulden bent, dan kun je pas echt genieten. Los je hypotheek en al je schulden af, betaal al je premies vast een jaar vooruit. Vrij van zorgen, dat is fantastisch. Dat gevoel moet indalen."

Liefdadigheid
Een enkele keer is het voorgekomen dat een winnaar een groot deel van zijn miljoen uitgaf aan liefdadigheid. "Die man reisde naar Oezbekistan en liet daar centrale verwarming aanleggen in een weeshuis. Zo moet je het aanpakken. Van iets goeds doen word je echt gelukkig."

Diverse redenen om gelukkig te worden
Wat men doet met veel geld om zich gelukkig te voelen kan dus erg verschillen. Welke reden Nederlanders hebben om 1 miljoen te willen winnen verschilt ook. We hebben de leden van Opiniemeters gevraagd wat de belangrijkste reden voor hen is om 1 miljoen te winnen.

De belangrijkste reden voor Nederlanders is om financiële zekerheid te hebben. De helft van Nederland, 50 procent, zegt dat ze het liefst veel geld winnen om zich wat minder zorgen te moeten maken om hun financiële situatie. Ongeveer 25 procent van Nederland geeft aan het liefst een groot geldbedrag te winnen om dit vervolgens te delen met familie/vrienden/liefdadigheid. Een klein gedeelte van Nederland, 10 procent, zou met het winnen van 1 miljoen graag leningen en/of schulden af betalen. Opmerkelijk is dat 3 procent van Nederland géén miljoen zou willen winnen, zij zien geen toegevoegde waarde in het winnen van een groot geld bedrag.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.682 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.