Roken tijdens het werk: 'Waarom behandelen we nicotine anders dan alcohol?'


Roken onder werktijd wordt steeds minder geaccepteerd. Meer werkgevers voeren een antirookbeleid en sluiten de ruimtes waar medewerkers een sigaret kunnen opsteken, aldus NU.nl.

Roken op de werkplek en onder werktijd wordt steeds minder geaccepteerd. Steeds meer werkgevers promoten een gezonde levensstijl voor werknemers en daar hoort roken niet bij.

In het vorig jaar gesloten Nationaal Preventieakkoord is onder meer afgesproken dat ziekenhuizen en ggz-instellingen in 2025 volledig rookvrij moeten zijn. Rookvrije schoolterreinen zijn vanaf volgend jaar al verplicht.

10 procent van de grootste bedrijven wordt rookvrij
Ook buiten de zorg en het onderwijs krijgen rokende werknemers het moeilijker. Tien van de honderd grootste bedrijven van Nederland zullen in 2020 een rookvrij beleid voeren.

Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) ligt, worden in navolging van rookruimtes in de horeca ook die op andere werkplekken uiterlijk in 2023 gesloten. De minister onderzoekt of dergelijke ruimtes in openbare gebouwen en (semi)overheidsgebouwen al in 2021 gesloten kunnen worden.

'Ontzeg mensen hun sigaret niet'
Ton Wurtz heeft "geen goed woord" over voor werkgevers die hun personeel hun sigaret ontzeggen. De oprichter van Stichting Rokersbelangen voert een eenzame strijd tegen rookverboden. Dat het een achterhoedegevecht is, weet hij zelf ook. "Ik begrijp dat we allemaal gezond willen zijn, maar je moet rokers wel in hun waarde laten. Het sluiten van rookhokken geeft alleen maar stress. Mensen voelen zich opgejaagd."
 

Opkomende taboe
Veel mensen roken nog tijdens hun werk. Maar vinden mensen dit nog wel kunnen? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit is gebleken dat er een kleine taboe heerst op het roken tijdens werk. 65 procent vindt namelijk dat roken op werk niet meer kan, 22 procent vindt dat het nog wel kan en 12 heeft er geen mening over.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 15629 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.