Scanwagens als boetefuik spekken gemeentekas met miljoenen


Sinds gemeenten scanauto's inzetten, is het aantal parkeerboetes spectaculair gestegen. Daarnaast kiezen meer automobilisten ervoor om toch het parkeergeld te betalen nu de pakkans groter is. De gemeentekas vaart er wel bij, aldus het AD.

De hoeveelheid bekeuringen is in steden die scanauto's inzetten vaak tientallen procenten hoger, dan in het jaar voordat de digitale boetemachine daar zijn intrede deed. Soms is er zelfs sprake van een verdrievoudiging.

Razendsnel
Parkeerwachters hoeven niet meer te voet te beboeten, maar laten simpelweg de auto het werk doen. Camera’s op het dak van hun wagen scannen razendsnel alle kentekens. Heeft een bestuurder geen parkeergeld betaald, dan krijgt die een aantal dagen later bijna volledig geautomatiseerd een boete.

In Tilburg lijkt de kans op een parkeerbon recent het hardst gestegen. ,,Met de inzet van de scanauto zien we dat het aantal opgelegde naheffingen ongeveer verdrievoudigd is”. Het aantal zones voor betaald parkeren is uitgebreid, maar de gemeenten Tilburg en Amsterdam schatten in dat de invoering van de scanauto de grootste rol speelt bij de stijging.

Dankzij de rijdende boetemachines is betaald parkeren een goudmijn voor gemeenten geworden. Hoogleraar Transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft: ,,Controles zijn goedkoper, er komt meer geld binnen uit boetes en doordat mensen weten dat de pakkans groter is, gaan ze eerder parkeergeld betalen.’’ Dat beaamt onder meer de gemeente Utrecht. ,,De betalingsbereidheid is tussen 2016 en 2018 gestegen van 71 naar 84 procent’’, stelt woordvoerder Matthijs Keuning.

216 miljoen euro
Amsterdam inde het laatste jaar zonder scanauto’s in totaal 157 miljoen parkeergeld. Dat is afgelopen jaar gestegen tot een recordbedrag van 216 miljoen euro. Als in juli de boete in Amsterdam van 47,60 naar 62,70 euro gaat, kan de stad vermoedelijk rekenen op nog eens tien miljoen euro extra inkomsten uit parkeerboetes.

Meer boetes?
De overheid blijft zich ontwikkelen op verschillende vlakken. Parkeerwachters hoeven tegenwoordig niet meer te voet te beboeten, maar aan de hand van scanauto’s die gebruik maken van hightech camera’s waarmee de omgeving wordt gescand. Sinds het gebruik van deze scanauto’s zijn de inkomsten op parkeerboetes fenomenaal gestegen. Maar zijn er werkelijk meer boetes uitgedeeld? We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit blijkt dat 50 procent van Nederland wel eens een parkeerboete heeft gehad en de andere 50 procent niet. Er zit echter wel een verschil in, namelijk dat een groter deel bestaat uit mannen die afkomstig zijn uit Zuid-Holland en Noord-Holland.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3181 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.
Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.