Schietpartij Staatsburg en klopjacht op 29-jarige dader


Bij de schietpartij op de kerstmarkt van Straatsburg zijn dinsdagavond drie mensen omgekomen. Dader Chérif Chekatt wist te ontkomen en is nog steeds op de vlucht. Over hem wordt steeds meer bekend: hij stond op een lijst van de inlichtingendiensten, had een behoorlijk strafblad en zou eerder in Duitsland hebben gewoond.

Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Dat bleek onjuist. Behalve de drie overledenen, liggen op dit moment nog twaalf mensen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig aan toe zijn.

Gevlucht
Nadat de 29-jarige Chekatt vlakbij de kerstmarkt met een automatisch wapen het vuur opende, zou hij een taxi hebben gestolen nadat de politie aankwam, en daarin zijn gevlucht, zo melden Franse media.

Het dreigingsniveau in Frankrijk is verhoogd naar het hoogste niveau. De minister laat weten dat de grenzen streng worden beveiligd, om te voorkomen dat de schutter het land uit vlucht. De Duitse politie meldt via Twitter de grensovergangen strenger te controleren.

Klopjacht
Ondertussen zijn er 350 agenten ingezet om de schutter te vinden. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt steeds meer gevreesd dat Chérif Chekatt niet meer in Frankrijk is. De minister zegt dat dit ’niet duidelijk is’.

Op de vlucht
De zoektocht naar de schutter is op moment van schrijven nog steeds bezig. Aanslagen met terroristische motieven gebeuren steeds vaker in buurlanden van Nederland. De angst voor een potentiële aanslag in Nederland stijgt met de dag zou je zeggen. Echter zijn Nederlanders behoorlijk verdeeld over de mate van angst. Ongeveer de helft van de Nederlanders is inderdaad bang voor een terroristische aanslag in Nederland, blijkt uit onze Opiniemeters poll. De andere helft van Nederland geeft echter aan momenteel niet bang te zijn voor een terroristische aanslag..

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 1.937 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.