Schoolexamens gaan door, later besluit over centrale eindexamens


Leerlingen in het voortgezet onderwijs kunnen ondanks de coronamaatregelen door met hun school- en praktijkexamens, aldus de NOS. Onderwijsminister Slob heeft met de scholen afgesproken dat zij open blijven om leerlingen klaar te stomen voor hun eindexamen.
Of de centrale eindexamens op 7 mei ook echt door gaan staat nog niet vast. Slob: "We hebben tot 6 april de tijd om daar een besluit over te nemen."
Voor de schoolexamens, dat zijn toetsen die meetellen voor het eindexamen, worden de regels versoepeld. Normaal moeten alle schoolexamens tien dagen voor de start van de eindexamens klaar zijn. Nu moet het schoolexamen van een vak klaar zijn voor het eindexamen van dat vak.

Te zwaar
Scholen zijn vrij om bepaalde mondelinge examens per telefoon af te nemen. Ze mogen ook bepaalde onderdelen of opdrachten laten vallen als deze niet verplicht zijn en onder de huidige omstandigheden te zwaar zijn.
"Deze afspraken zijn ook gemaakt in overleg en met instemming van LAKS, dat de leerlingen vertegenwoordigt", zegt Slob. Alle leraren en leerlingen die deelnemen aan de school- en praktijkexamens moeten volledig klachtenvrij zijn.

1,5 meter van elkaar
Van scholen wordt verwacht dat zij alvast de locaties zoeken waar het centrale eindexamen kan worden afgenomen. Die moeten groot genoeg zijn om de leerlingen 1,5 meter van elkaar te laten zitten.
Als de leerlingen hierdoor over meerdere ruimtes verdeeld moeten worden, bijvoorbeeld het gymlokaal en een aantal gewone lokalen, dan zijn er meer surveillanten nodig. Dat hoeft geen probleem te zijn omdat er toch geen andere lessen gegeven worden.

Resultaten onderzoek
Op 23 maart ’20 is besloten dat de centrale eindexamens niet door zullen gaan. Dit betekent dat sommige leerlingen nu al geslaagd zijn. Leerlingen die nog een cijfer nodig hebben om het gemiddelde op te halen krijgen hier nog de kans voor, het schoolexamen wordt namelijk nog wel afgerond. Wij vroegen via een poll van Opiniemeters aan ons panel of zij het nodig vonden om het centrale eindexamen uit te stellen, 61% was het eens met deze stelling, 24% is het niet eens hiermee en 16% maakt het niet uit of weet het niet.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 7670 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.