South Carolina verbiedt bijna alle abortussen


De gouverneur van de Amerikaanse staat South Carolina, Henry McMaster, heeft donderdagavond (lokale tijd) een wet ondertekend die bijna alle abortussen in de staat verbiedt. De nieuwe wet staat alleen abortussen toe onder bepaalde omstandigheden, zoals verkrachting, incest, of als het leven van de moeder in gevaar is. 

Het is een van de strengste abortusverboden, die abortus niet toestaat zodra er een hartslag bij de foetus is vastgesteld. Wie dat toch doet, riskeert een gevangenisstraf. Een foetus heeft na zes weken al een hartslag, maar over het algemeen wordt in de Verenigde Staten een foetus pas na 24 weken als levensvatbaar gezien.

Planned Parenthood, de Amerikaanse gezondheidsorganisatie voor vrouwen, noemt de wet ongrondwettelijk en heeft een rechtszaak tegen de staat aangespannen. Het Amerikaanse Hooggerechtshof oordeelde in 1973 dat de grondwet het abortusrecht van vrouwen beschermt.

Verschillende staten hebben soortgelijke abortuswetten als in South Carolina aangenomen, waarbij de meeste nog worden aangevochten in de federale rechtbank. In 2019 werd een soortgelijke abortuswet in Iowa nietig verklaard door een staatsrechtbank. ,,Het staat buiten kijf dat een dergelijke hartslag merkbaar is ver voordat de foetus levensvatbaar is’’ was de conclusie van het vonnis in Iowa.

McMaster, een Republikein, noemt een verbod op abortus een van zijn prioriteiten is. ,,Er kloppen nu heel veel gelukkige harten in South Carolina’’, zei hij tijdens het ondertekenen van de wet.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.