Stoppen op de vluchtstrook tijdens noodweer, mag dat eigenlijk wel?


Op weg naar hun werk werden veel Nederlanders vanochtend verrast door hevige buien, die het zicht flink belemmerden. Op snelwegen zag je, zoals wel vaker, automobilisten stilstaan op de vluchtstrook, wachtend tot de bui was overgewaaid. Maar mag dat eigenlijk wel?

Rijkswaterstaat zegt dat het begrijpelijk is dat automobilisten niet door willen rijden als een wolkbreuk ervoor zorgt dat het zicht ernstig wordt beperkt. ,,Maar het stilstaan op de vluchtstrook is erg gevaarlijk."

Het is zelfs zo gevaarlijk, dat stilstaan afgeraden wordt: ,,Door de regen is het zicht zo beperkt dat de automobilisten die daar staan pas laat worden opgemerkt." Daarnaast zegt Rijkswaterstaat dat mensen die naar de vluchtstrook komen helemaal niet verwachten dat er al iemand staat.

Wel of niet op de vluchtstrook staan?
Dus Rijkswaterstaat laat het antwoord in het midden op de vraag of het nou wel of níet mag. ,,Een vluchtstrook is voor een noodsituatie, die is normaal gesproken voor iedereen anders. Al is het met de hevige regen wel erg duidelijk dat mensen hier vinden dat dit een noodsituatie is.”
Gewoon rustig doorrijden, met veel afstand tussen de auto's. En als je wilt stoppen? ,,Doe dat dan op een plek waar dat wel mag, zoals een parkeerplaats. Of neem de eerstvolgende afrit."

Stop jij met noodweer op de vluchtstrook?
Volgens de Opiniemeters poll volgt een kwart van de Nederlanders dit advies van Rijkswaterstaat op en zoekt een parkeerplaats om te stoppen tot de (ergste) bui is overgedreven. Ondanks dat het verboden is, stopt 17 procent van de Nederlanders op de vluchtstrook. De helft hiervan doet dit alleen als er al andere mensen op de vluchtstrook staan.
De grootste groep Nederlanders zou gewoon doorrijden in het noodweer, zij het voorzichtiger dan anders.

Over dit onderzoek.
Aan deze Opiniemeters poll deden 2.958 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.