Tanken wordt vandaag weer iets goedkoper


Tanken wordt vandaag voor de meeste automobilisten weer iets goedkoper. De gemiddelde adviesprijzen voor benzine en diesel dalen namelijk, meldt consumentencollectief UnitedConsumers dat dagelijks de adviesprijzen van vijf grote oliemaatschappijen bijhoudt. De prijs voor lpg stijgt wel iets.

Een liter Euro95 (E10) wordt gemiddeld 1 cent goedkoper en daarmee komt de gemiddelde adviesprijs op 2,45 euro uit. Diesel daalt nog iets sneller in prijs en kost haast 2,33 euro. Vorige week lag de gemiddelde adviesprijs voor een liter benzine nog boven de 2,50 euro. Die van diesel piekte op zo’n 2,38 euro per liter.

Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van Shell, BP, Total, Texaco en Esso, die UnitedConsumers al sinds het begin van deze eeuw bijhoudt. In de praktijk betalen automobilisten de adviesprijzen alleen langs de snelweg of in het centrum van grote steden.
3 euro per liter?

De alsnog torenhoge prijzen doen steeds meer Nederlanders besluiten de auto vaker te laten staan, constateren pomphoudersclub Beta en de ANWB. ,,Velen pakken vaker de fiets”, ziet Ewout Klok, voorzitter van Beta, een vereniging van 400 onafhankelijke uitbaters met 1200 tankstations.

De vraag is hoe veel hoger de prijzen nog kunnen. Een grondstoffenexpert van de Duitse Dekabank doet het ergste vrezen. ,,In het meest extreme scenario is een prijs tot 3 euro voor een liter niet uitgesloten”, stelde Gabriele Widmann vorige week tegenover de Duitse nieuwszender N-TV. Voor Nederland zou dat nog beduidend meer worden. Of dat ook echt gebeurt, is uiteraard de vraag.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 15 procent het eens is met de stelling: ''Ik ga meer autorijden nu de prijzen weer omlaag gaan”. 70 procent is niet eens met de stelling en 15 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 5.384 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.