Tatoeëerders niet blij met Europees verbod op 'oude' groene en blauwe inkt


Tatoeëerders in Nederland zijn niet blij met het Europese verbod op het gebruik van oude groene en blauwe inkt dat woensdag ingaat. Deze inkt bevat bepaalde stoffen die kankerverwekkend zijn als ze door het lichaam gaan zwerven. Ook zouden die stoffen het zenuwstelsel kunnen aantasten. Aldus Nu.nl.

De Europese Unie werkt al sinds 2019 aan de verandering die is gepubliceerd in de Staatscourant. "Dit is nu niet direct onze informatiebron", vindt de Nederlandse brancheorganisatie Tattoo Kunst (NBTK). Voor de nieuwe regels op tatoeages en permanente make-up is geen overgangsperiode ingesteld.

Er ontstond ophef onder tatoeëerders in heel Europa nadat zij in september 2021 per brief geïnformeerd werden over de nieuwe regels. Een online petitie is meer dan 100.000 keer getekend, maar dat mocht niet baten.

Het Europese verbod geldt nu alleen voor de kleuren groen en blauw, maar ook rood, geel en oranje zouden verboden kleurstoffen bevatten. Mogelijk worden ook die oude inkten verboden. Er zijn ook nieuwe regels voor de conserveringsmiddelen die de inkt kleur geven en zorgen voor houdbaarheid. Tattooshops moeten verder voldoen aan een nieuwe veiligheidscode.

Volgens de NBTK gaan de gevaarlijke stoffen pas door het lichaam zweven als de tatoeage niet goed is aangebracht. Tatoeëerders met een vergunning zorgen volgens de beroepsorganisatie dat de tatoeage wordt ingekapseld tussen twee huidlagen waardoor de inkt vastzit op de plek van de afbeelding.

Doordat tattooshops wegens de coronamaatregelen gesloten zijn, lopen sommige klanten rond met een onafgemaakte tatoeage. Tatoeëerders vrezen dat er een groot kleurverschil zal ontstaan wanneer wordt overgestapt op nieuwe inkt. Een aantal tatoeëerders is ook bang dat er geen goede nieuwe inkten komen en dat de branche zal instorten.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 42 procent het eens is met de stelling: “Het Europese tattoo verbod op groene en blauwe inkt is terecht”. 17 procent is niet eens met de stelling en 41 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 7986 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.